Zapaday

De correspondent 2.0, wat moet die eigenlijk allemaal kunnen? Er zijn zoveel gereedschappen voor handen dat het lastig wordt die allemaal haarfijn te hanteren. Welke technologische foefjes voegen waarde toe aan een journalistiek verhaal of vergemakkelijken het werk? De Buitenlandredactie licht iedere week een handige app, webinstrument of site uit. Vandaag: Zapaday.

Wat is het?
Een dynamische publieke nieuwsagenda, waar aanstaande evenementen en gebeurtenissen kunnen worden bekeken. Het is een open kalender, dus iedereen kan – Wikipedia stijl – evenementen toevoegen. Zapaday heeft zowel een website als een app (onder de naam Tomorrow).

Wat doet het?
Evenementen worden in eerste instantie ingeladen van websites van overheden, kennisbanken en nieuwsorganisaties. Daar komt dus ook de input van het publiek bij, die gescreend wordt en in relevante kalenders wordt verwerkt. Vervolgens worden de events gesorteerd in relevante categorieën. Op die manier kan gefilterd gezocht worden naar bijvoorbeeld zakelijke persconferenties, wetenschapsconferenties en sportevenementen. Je kunt als het ware een aantal dagen vooruit kijken om te scannen naar nieuwswaardige gebeurtenissen.

Wat is het praktisch nut voor journalisten?
Naar eigen zeggen kun je met Zapaday in de toekomst kijken. Dat gaat wat ver, maar het is wel een handig hulpmiddel bij het plannen. Gepriegel in de Outlook agenda is niet langer nodig, je kunt zelf een eigen shortlist van aankomende evenementen samenstellen. Wanneer je even zonder inspiratie zit kun je bovendien snel een goed onderwerp op de kop tikken. Dat de agenda’s geschikt zijn naar subdomeinen is voor de specialist nog eens extra van toegevoegde waarde. Net zoals het feit dat de agenda puur op de regio gesorteerd kan worden. Zo kan het aanstaande nieuws bekeken worden vanuit het nationale perspectief van Rwanda, of het lokale perspectief van Kuala Lumpur. Een wereldwijde agenda onder je duim dus.

Vergelijkbare berichten