|

‘Ik wil laten zien hoe anders – exotisch – Fransen zijn’

Bio: Olivier van Beemen (Haarlem, 26 juli 1979) is sinds 2002 freelance correspondent in Parijs, op dit moment voor Het Financieele Dagblad en Elsevier.  Hij studeerde Frans en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Op Twitter: @oli4vb.

Waarom heb je gekozen voor correspondentschap in Frankrijk?

“Ik heb Frans en journalistiek gestudeerd aan de UvA en had aanvankelijk als enige ambitie om correspondent te worden in Parijs. Inmiddels wil ik ook wel verder kijken.”

Hoe lang zit je er al en wanneer loopt het af?

“Sinds oktober 2002, vlak na de verkiezingen waarin Jean-Marie Le Pen verrassend de beslissende tweede ronde haalde. Na de zomer keer ik terug naar Nederland.”

Welk verhaal wil je tijdens je correspondentschap vertellen?

“Ik wil vooral de diversiteit en de paradoxen van Frankrijk laten zien. Het is én het land dat altijd hopeloos lijkt achter te lopen op de buurlanden (bijvoorbeeld door jarenlang te blijven wedden op het eigen minitel en niet op internet), maar ook het land waar veel zaken juist wel veel beter zijn geregeld dan bijvoorbeeld in Nederland. Zo laten ze hier al 30 jaar (echte) hogesnelheidstreinen rijden en is het culturele aanbod aanzienlijk groter dan in Nederland. Ook wil ik laten zien hoe anders – ‘exotisch’ bijna – Fransen zijn voor Nederlanders, terwijl ze zo dicht bij ons wonen.”

Wat is de grootste verandering met je leven hiervoor? Moest je erg wennen?

Ik ben hier direct na mijn studie gekomen en heb hier eigenlijk mijn professionele leven opgebouwd. Een echte shock was het niet.

Voor wie werk je allemaal, en moet je daarnaast ander werk doen?

De economische kranten FD en De Tijd, en de weekbladen Elsevier en het Belgische Knack. Verder Historisch Nieuwsblad en regelmatig voor BNN en KRO op radio.

Op welke productie ben je het trotst?

Ik was erg tevreden over een recente eindbalans die ik heb opgemaakt over Nicolas Sarkozy in Elsevier en ben ook goed te spreken over een groot verhaal dat ik in Tunesië maakte over de banden die Heineken onderhield met de clan rondom de autoritaire oud-president Ben Ali.

Wat is jouw gouden tip voor journalisten die correspondent willen worden?

Wees inventief, ondernemend en heb lef.

Lees ook in de serie De (jonge) correspondent:
Aflevering 1: Fleur de Weerd in de Oekraïne
Aflevering 2: Wies Ubags in Colombia
Aflevering 3: Leonie van Nierop in Israël en de Palestijnse gebieden
Aflevering 4: Alex Hijmans in Brazilië
Aflevering 5: Pieter Van Maele in Suriname
Aflevering 6: Niels Kraaier in Australië
Aflevering 7: Harald Doornbos in het Midden-Oosten
Aflevering 8: Guus Valk in Washington
Aflevering 9: Geert Jan Hahn in Kiev
Aflevering 10: Stéphane Alonso in Warschau
Aflevering 11: Mark Schenkel in Oeganda

Vergelijkbare berichten