|

Martin Bosma is geen racist, maar… die kutn***rs hebben het wel gedaan

Door Niels Posthumus

Ik heb altijd het idee PVV-partijfilosoof Martin Bosma een beetje te kennen. Of in ieder geval heb ik het gevoel dat ik zijn gedrag net iets beter kan plaatsen dan de meeste Nederlanders.

Dit komt doordat zijn gedrag (en denkwijze) zich volgens mij vormt via twee sporen: dat van de door hem bewonderde ‘rechtse Afrikaner’, en dat van de ‘ideologisch dichtgetimmerde politicologiestudent’.

Ik woon al een paar jaar in Zuid-Afrika; ik kom dus de nodige rechtse Afrikaners tegen (niet te verwarren met de Afrikaners die zich redelijk thuis voelen in het nieuwe Zuid-Afrika en de Engelstalige blanken in het land). Bovendien heb ook ik ooit politicologie gestudeerd.

De rechtse Afrikaner en de ideologisch dichtgetimmerde politicologiestudent
Op basis van mijn ervaringen meen ik dat, simpel gezegd, het politieke gedachtegoed van rechtse Afrikaners in één zin valt samen te vatten: ‘Ik ben geen racist, maar…’ Daarachter kan dan een heel scala aan racistische uitlatingen komen. Een kleine greep uit mijn dagelijks leven in Zuid-Afrika:

‘Ik ben geen racist, maar… al die zwarten zijn corrupt.’
‘Ik ben geen racist, maar… met een zwarte vrouw naar bed gaan lijkt me echt ranzig.’
‘Ik ben geen racist, maar… zwarten zijn een gevaar in het verkeer omdat ze geen diepte kunnen zien.’
‘Ik ben geen racist, maar… tijdens de apartheid was het wel stukken beter.’

[pullquote align=”right”]‘Ik ben geen racist, maar… al die zwarten zijn corrupt’[/pullquote]

De ideologisch dichtgetimmerde politicologiestudent is, op zijn beurt, het best te typeren als iemand die denkt dat de wetenschap alleen maar bestaat om met behulp daarvan je eigen, vooraf vastgestelde mening te ‘bewijzen’. Politicologie gaat, net als elke wetenschappelijke discipline, natuurlijk uit van twijfel, maar bij deze studie vind je opmerkelijk veel types die denken dat zij de hele wereld al ver voor hun bachelor geheel hebben doorgrond en één pasklaar ideologisch antwoord hebben op alle mogelijke denkbare problemen, overal ter wereld (socialisme, marktwerking, nationalisme, enzovoorts, kies er maar één).

De insteek staat haaks op het kernidee van de wetenschap: nieuwsgierigheid, willen leren. De ideologisch dichtgetimmerde politicologiestudent gebruikt zijn studie uitsluitend om extra munitie te verzamelen (met name in de vorm van een vals beroep op autoriteit) om zijn onwrikbare standpunten enige schijnovertuigingskracht te kunnen verlenen.

Multimediadocu over de Afrikaners die ‘dapper weerstand bieden tegen alle ellende in het nieuwe Zuid-Afrika’:

Ik ben geen racist, en ik schreeuw dat in je gezicht
Bosma publiceerde afgelopen week zijn boek over Zuid-Afrika, ‘Minderheid in eigen land’, over het lot van de blanke Afrikaners eigenlijk – en de in zijn ogen parallellen tussen dat volk en de niet-islamitische Nederlanders, die volgens hem spoedig ook de minderheid zullen zijn in de Nederlandse multiculturele samenleving. De geschiedenis van de Afrikaners is ‘Martins hobby’, aldus Geert Wilders.

Natuurlijk gaat de vergelijking tussen Nederland en Zuid-Afrika praktisch in elk opzicht mank. Maar daar gaat het nu even niet om. Interessanter is dat de twee basiskenmerken van Bosma’s gedrag en denken prachtig uit de verf komen in de uiteenzetting van zijn boek.

[pullquote align=”right”]De geschiedenis van de Afrikaners is ‘Martins hobby’, aldus Geert Wilders[/pullquote]

Bosma begint namelijk met de ultieme rechtse Afrikaner stelling: dat hij natuurlijk een tegenstander is van de apartheid (‘Ik ben geen racist). Om vervolgens in de rest van het boek af te geven op wie ook maar heeft geholpen dat racistische systeem af te schaffen: het ANC, de linkse Nederlandse elite die het ANC steunden, de blanke Zuid-Afrikanen die zich tegen het apartheidsregime keerden (spijtoptanten). Na de afschaffing van de apartheid is het allemaal misgegaan, is de boodschap. Ik kan me daardoor met de beste wil van de wereld niet onttrekken aan de indruk dat Bosma het systeem daarmee indirect toch wel degelijk verheerlijkt (‘, maar…).

Ook de ideologisch dichtgetimmerde politicologiestudent komt erin terug. ‘Martin Bosma schreeuwt je in zijn boek urenlang in je gezicht,’ kopte NRC. Verbaast me niets. Bosma wil de situatie in Zuid-Afrika helemaal niet écht met die van Nederland vergelijken (hij weet zelf ook wel dat die mank gaat), hij wil de gekunstelde vergelijking slechts gebruiken om je zijn diepe afkeer van de multiculturele samenleving in het gezicht te schreeuwen.

(Aandoenlijk vind ik overigens dat Bosma zijn boek heeft voorzien van ruim 2000 voetnoten: een potsierlijke poging om wetenschappelijk over te komen. Als ik maar zoveel mogelijk voetnoten plaats, laat ik zien dat ik mijn betoog goed heb onderbouwd. Flauwekul natuurlijk. Als ik schrijf dat Joden de oorzaak zijn van al het kwaad, en ik zet daar een voetnoot naar Mein Kamf bij, snijdt mijn argument ook niet opeens hout.)

Het blanke apartheidsregime was pas écht corrupt
Er bestaat helaas nog geen e-boek van ‘Minderheid in eigen land’, maar op basis van de vele recensies van het boek concludeer ik dat het vol onzin staat. Geen recensent echter die op die feitelijke onjuistheden in lijkt te willen gaan. Wat Bosma namelijk handig doet, is dat hij elke vorm van kritiek op zijn boek al bij voorbaat heeft weggezet als linkse politieke correctheid. Vaste strategie van de PVV, en één die blijft werken. Want wie wil er anno 2015 nu nog politiek correct zijn?!

[pullquote align=”right”]Als ik schrijf dat Joden de oorzaak zijn van al het kwaad, en ik zet daar een voetnoot naar Mein Kamf bij, snijdt mijn argument ook niet opeens hout[/pullquote]

‘Het ANC bedrijft genocide, laat mensen verdwijnen, is totalitair, communistisch en intens corrupt,’ las ik bijvoorbeeld in NRC Handelsblad. Allemaal uit de lucht geplukte onzin (als je het vergelijkt met de misdaden van het apartheidsregime) – op de beschuldiging van corruptie na. En zelfs dat. Misschien moet Bosma eens met wat economen en historici praten, dan zou hij leren dat het Afrikaner apartheidsregime pas écht een ‘intens corrupt’ zooitje was. Vooral begin jaren negentig, toen de ondergang van het blanke regime onafwendbaar leek, plunderden blanke politici de schatkist. De staatschuld schoot daardoor ongekend hard omhoog. Een staatsschuld waarmee het ANC vervolgens werd opgezadeld.

Volgens Trouw beschrijft Bosma in zijn boek ‘de geschiedenis van de blanke bevolking van Zuid-Afrika: van trotse heersers tot armzalige plakkers, werkloze caravanbewoners.’ Ook onzin. Van de 4,2 miljoen blanken in Zuid-Afrika leven slechts 30 duizend in armoede, tegenover miljoenen zwarten. De gemiddelde witte Zuid-Afrikaan is nog altijd ruim zes keer rijker dan de gemiddelde zwarte.

Het verzet tegen ‘het blanke verval van Zuid-Afrika’:

‘Geweld, confiscaties, racisme, het ontnemen van burgerrechten: zo is het de Boeren [zo noemen Afrikaners zich ook wel] vergaan,’ las ik het standpunt van Bosma op The Post Online samengevat. Stop, wacht, denk even goed na over die zin: leeft Bosma werkelijk in een omgekeerde wereld? Is dat niet juist een perfecte beschrijving van de misdaden van het apartheidsregime van die ‘Boeren’? Maar dan ook echt letterlijk.

[pullquote align=”right”]Leeft Bosma werkelijk in een omgekeerde wereld?[/pullquote]

Mandela de terrorist
De Volkskrant maakt er melding van dat Bosma Nelson Mandela een terrorist noemt en het ANC een terroristische organisatie. Natuurlijk, zo kun je dat zien. Mandela besloot in de jaren zestig inderdaad de wapens op te pakken. Maar alleen omdat het in zijn ogen simpelweg niet langer zin had nog langer vreedzaam (bijna een halve eeuw) te demonstreren tegen een regime dat zulke vreedzame protesten met grof geweld neersloeg.

De scheidslijn tussen een ‘bevrijdingsbeweging’ en een ‘terrorismegroep’ is dun en het hangt er maar net vanaf aan wiens kant je staat. Als je de redenering van Bosma volgt – de apartheid was slecht, maar het verzet daartegen was terrorisme – kom je automatisch uit op de stelling dat het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog eveneens ‘terrorisme’ was. Maar dat zal Bosma toch niet bedoelen?

Of wel? Bosma zit niet voor niets af en toe trots met zijn oranje-blanje-bleu-speldje op in de Kamer. Hij zal toch wel weten dat dit niet alleen de vlag was van de apartheid, maar ook een vlag die nadrukkelijk wordt geassocieerd met de NSB?

[pullquote align=”right”]Bosma zal toch wel weten dat dit niet alleen de vlag was van de apartheid, maar ook een vlag die nadrukkelijk wordt geassocieerd met de NSB?[/pullquote]

Bosma is geen racist, maar… in zijn wereld heeft altijd ‘de ander’ het gedaan: in Zuid-Afrika die kutn***rs van het ANC, in Nederland die vervloekte islamitische buitenlanders en ‘zwarte pieten’ – en wie eigenlijk in de jaren dertig? Hoe dan ook nooit de goedgeaarde, blanke ariër. Dat moge duidelijk zijn.

Vergelijkbare berichten