Advocaat geen overbodige luxe voor journalisten in China

Zoals bekend is China niet bepaald het land met de meeste persvrijheid, integendeel. Vele media hebben hoofdredacteuren, die zijn aangesteld door de Communistische Partij. Een stuk of tweehonderd journalisten -van de om en nabij miljoen- zijn onafhankelijk en kritisch, en krijgen het voor elkaar om scherpe berichten te publiceren, maar Beijing besloot om dit jaar nog harder op te treden tegen hen die negatief zijn over het beleid van de overheid. Daardoor wordt de kritische groep steeds kleiner. Voor media is het te duur om journalisten in dienst te houden, die niks mogen publiceren en dus worden ze ontslagen. Het meest bekende voorbeeld is wellicht de 49-jarige Wang Keqin, die werd gedwongen twee kranten in drie jaar te verlaten. In dit artikel van Telegraph-correspondent Malcolm Moore, wordt geadviseerd een advocaat te nemen ‘zodra je je wilt gaan gedragen als een goede journalist’. Een scherp artikel staat ongeveer gelijk aan een klopjacht op je door de Chinese overheid, die zal blijven graven in je verleden tot ze iets hebben gevonden om je achter tralies te zetten en dus je mond mee te snoeren. Een advocaat zou dat kunnen voorkomen.

Vergelijkbare berichten