|

Knipperende kermislichten tussen het nieuwe beton

Voor onze webdocu over Itaquera lichten we iedere week een plek in de WK-wijk uit waar een bijzonder verhaal aan kleeft. De week de kermis van Itaquera, al 25 jaar iedere zaterdag en zondag geopend.

Naast de nieuwe radial leste, de grote snelweg die de oostelijke zone van São Paulo met het voetbalstadion en de rest van de stad verbindt, staat de kermis van Itaquera. Parque Marisa, iedere zaterdag- en zondagavond geopend, al bijna 25 jaar.

Marcus (24) wijst naar de andere kant van het nieuwe viaduct. ‘Kijk, daar stond het reuzenrad eerst. Maar door het nieuwe stadion en de nieuwe wegen werd de kermis verplicht om naar deze kant van het viaduct te komen. Aan de andere kant pasten er veel meer mensen op het terrein. Er komen nu nog steeds veel mensen, vooral kinderen en families, maar de rijen zijn veel langer. Mensen hebben minder ruimte hier.’

Het oude Parque Marisa werd een paar maanden geleden attractie voor attractie afgebroken, en tweehonderd meter verderop, aan de centrumzijde van de nieuwe snelweg, weer opgebouwd. De attracties hebben direct een opknapbeurt gekregen. De kermis glimt en blinkt alsof het nieuw is. Het reuzenrad, de botsauto’s, de draaimolens en het spookhuis; de felgekleurde lichten staan in schril contrast met het nieuwe, grauwe beton dat de afgelopen maanden in de wijk verschijnt.

Marcus werkt al tien jaar op de kermis. Sinds zijn veertiende bedient hij op zaterdag en zondag het reuzenrad. Voor drie reais, ongeveer een euro, mag je een paar minuten in een van de gekleurde kuipjes. ‘Een beetje bijverdienen in het weekend. Doordeweeks ben ik elektricien. Ik kan het geld goed gebruiken, het wordt steeds duurder hier.’

Ron Santing, Daan Dekker en Veerle Denissen zijn de makers van het documentaireproject Itaquera – a World Cup in the Backyard. Elke week bloggen zij op DBR over Itaquera, de rauwe buitenwijk van São Paulo waar het WK-voetbal komende zomer wordt afgetrapt. De makers volgen de ontwikkelingen in de wijk voor een webserie van zes afleveringen, die rondom het WK wordt uitgezonden.

De serie vertelt het verhaal van straatverkoper Djair, hiphop-artiest Douglas, favelaleider Drancy en politieagente Raquel: vier inwoners van Itaquera wiens leven op hun kop staat dankzij het WK.

Itaquera – a World Cup in the Backyard wordt gefinancierd via crowdfunding en is te vinden op Cinecrowd en Itaquerdoc.

Vergelijkbare berichten