Correspondent in ramp- en oorlogsgebied

Journalisten arriveerden als één van de eersten op de rampplek, waar MH17 vorige week donderdag neerstortte. Zij werden vergezeld door Russische separatisten, die hen toelieten, maar strenge regels oplegde. “Hou je je daar niet aan, dan loopt het niet leuk af”, zo is te horen op beelden van journalisten ter plekke. De bewegingsvrijheid bleek vrij ruim te zijn en de zoektocht naar de waarheid werd steeds verder uitgebreid. Moskou-correspondent Anna Nemtsova voor Newsweek en The Daily Beast ondervond dat er wel degelijk een grens was. Zij besloot samen met twee collega-journalisten een bezoek aan het mortuarium in Donetsk te brengen, om te zien of daar lichamen naartoe waren gebracht en of hen dat iets kon vertellen. Met nog maar één been uit de taxi werden ze meteen meegenomen door gewapende mannen. Journalisten hoorden niet rond te neuzen bij de lichamen, vonden ze. Hoewel later bleek dat deze helemaal niet in het mortuarium lagen en het oppakken slechts was om een signaal af te geven. Uren van onzekerheid volgden en meer journalisten bleken te worden vastgehouden, al dan niet voor lang. Seperatistenleider Alexander Borodai grapte in het voorbijgaan nog ‘dat je geen echte journalist bent, als je nooit in de gevangenis van SBU (Oekraïense veiligheidsdienst, nu geleid door de Russische seperatisten) hebt gezeten’. Lees hier Anna Nemtsova’s volledige verhaal.

Vergelijkbare berichten