|

Bier, water, wijn, chemicaliën en de maffia

Alcohol is een dankbaar thema om over te schrijven. En aangezien de Tsjechen tot de grootste drinkers van Europa behoren, is het een thema waar ik al meer dan eens over schreef en waarschijnlijk nog vaker de revue zal passeren. Verschillende alcohol-gerelateerde zaken houden de gemoederen namelijk al een tijdje bezig in het land.

Tsjechië staat bekend om het bier. Dankzij de stad Pilsen en de beroemde gelijknamige brouwerij daar kennen we het woord pils. Liters pils worden er in het land getapt en dat is ook niet zo gek aangezien het bier lekker is (al is dat natuurlijk een kwestie van smaak), maar vooral omdat bier in de kroeg goedkoper is dan water. Waarom (omgerekend) twee euro neertellen voor een Tsjechische spa blauw als een halve liter pils een euro kost?

[pullquote align=”right”]Betekent dat, dat er binnenkort geen relatief goedkope drank meer te krijgen is in Tsjechië?[/pullquote]

Rookverbod en duurder bier
De Tsjechen hebben het graag zo, maar de politiek is tot grote onvrede van de bevolking toch van plan om dat nu echt te gaan veranderen. De nieuwe wet in de maak moet gecombineerd worden met een rookverbod in de horeca. Het Ministerie van Gezondheid vindt dat het tijd is dat alcohol duurder wordt, in ieder geval duurder dan een glaasje water…

Betekent dat, dat er binnenkort geen relatief goedkope drank meer te krijgen is in Tsjechië? Waarschijnlijk niet. Tsjechen stoken er enthousiast op los. Thuis, of ergens in een schuurtje. Soms voor eigen gebruik, maar soms ook voor de (illegale) verkoop. Met alle risico’s van dien, zoals de methanol-affaire wel heeft bewezen. Twee jaar geleden overleden tientallen mensen, of werden ernstig ziek, na het drinken van illegaal gestookte sterke drank die was aangelengd met het giftige methanol.

[pullquote align=”right”]Onlangs bracht een Tsjechisch weekblad naar buiten dat de alcohol-maffia in Tsjechië zich heeft gestort op de wijn.[/pullquote]

Alcohol-maffia
De controle op sterke drank is daarna een stuk strenger geworden, maar er is nog steeds behoefte aan goedkope drank, waarbij kwaliteit niet de hoogste prioriteit heeft. Onlangs bracht een Tsjechisch weekblad naar buiten dat de alcohol-maffia in Tsjechië zich heeft gestort op de wijn. De liter (of meer) wijn die je voor een euro bij de kiosk koopt, is misschien wel goedkope wijn uit Moldavië, dan wel druivensap, verdund met water en aangelegd met allerlei chemicaliën. Het wachten is nu op de volgende affaire als er niets gedaan wordt.

Het is overigens nu niet zo dat je bang moet zijn voor elk glas wijn dat je in de kroeg of in een restaurant bestelt. De regel luidt: pas als je bestelt en de serveerster enkel vraagt ‘rood of wit’, dan mag je gaan twijfelen.

 

Vergelijkbare berichten