|

Kijktip: Point and Shoot

Een roekeloze backpacker of participerende documentairemaker? Wat was bedoeld als een avonturenfilm van een jonge, reizende Amerikaan, blijkt uiteindelijk een inkijk te bieden in de revolutie tegen Muammar Gaddafi in 2011.

In Point and Shoot wordt de Amerikaanse Matt Van Dyke geïnterviewd door documentairemaker Marshall Curry. In 2011 vocht Van Dyke mee met de opstandelingen tegen het regime van Gaddafi.  “Ik moest iets drastisch doen”, zegt Van Dyke aan het begin van de documentaire.  In 2006 laat de 28-jarige zijn woonplaats Baltimore achter zich en gaat met een motor en videocamera op een drie jaar durende ‘roadtrip’ door Noord-Afrika en het Midden-Oosten. ‘A crashcourse in manhood’ noemt hij het. Zijn reis eindigt uiteindelijk in Libië.
[pullquote align=”right”]Met een geweer in de ene hand en een camera in de andere, strijd hij mee met zijn Libische vrienden[/pullquote]
Als daar de revolutie uitbreekt, besluit Van Dyke de wapens op te pakken. Met een geweer in de ene hand en een camera in de ander strijdt hij mee met de Libische vrienden die hij tijdens zijn reis heeft ontmoet, en documenteert hij hoe zij het regime in Libië omver proberen te werpen. Van Dyke beschrijft in de documentaire dat hij liever strijder dan filmmaker wilde zijn. Zelfs nadat hij bij een hinderlaag door Gaddafi’s troepen gevangen is genomen en voor bijna zes maanden is opgesloten in een isoleercel, besluit hij om de oorlog weer in te trekken.

 

Vergelijkbare berichten