Zelfs in ‘mediahoofdstad’ New York kwakkelt lokale pers
Weekblad The Village Voice en twee lokale nieuwssites moesten abrupt dicht. De miljardairs achter de titels zagen er geen heil meer in.
Een wachtkamer heeft ze niet dus is het wachten naast een kast vol ordners, rinkelende telefoons en een stuk of zes jongeren achter laptops. Hier en daar staan lege bekers koffie. Het is de werkkamer van Maria Rachid, een van de meest actieve en bekendste politici van Argentinie. Ze vocht voor de invoering van het homohuwelijk in 2010 – als eerste openlijk homoseksuele politica- en de wet die het mogelijk maakt zonder voorwaarden van geslacht te veranderen.
In vier dagen een documentaire maken is al lastig genoeg, zeker als je in een onbekend, niet-westers land moet filmen. Toch lukte het studenten Malu Keijzer en Maaike Reynaert om in Oeganda hun documentaire ‘JEMBA’ te draaien. Deze film gaat vrijdag op De Buitenlandredactie in première. Loeke de Waal had voor DBR een gesprek met de jonge filmmakers over cultuurverschillen, onverwachtse problemen en dat éne beetje geluk.
Naast het werken als correspondent, moet je natuurlijk ook van allerlei andere dingen doorkrijgen hoe ze werken. Een huis zoeken is in Nederland iets makkelijker dan in een stad als New York. Deze onderneming is daar zo’n beetje een dagtaak en een aanslag op je productiviteit, zo vertelt correspondent Hans Klis.
De oppositie in Zuid-Afrika maakt er in aanloop naar de verkiezingen dit jaar een potje van. Eeuwig zonde dat drie partijen/mensen die tijdens apartheid zo hard hebben gestreden om algemene verkiezingen en een eerlijke democratie mogelijk te maken, nu de kiezer juist het vertrouwen in die zo zwaar bevochten democratie aan het ontnemen zijn.