|

‘Jullie horen hier niet’ – de rol van vrouwelijke correspondenten aan het front

Elizabeth Becker wilde als student haar masteronderzoek doen naar de Bengaalse Onafhankelijkheidsoorlog. Er stond maar een ding in haar weg. Een man. Toen Becker weigerde met haar toekomstige scriptiebegeleider naar bed te gaan, blokkeerde hij haar onderzoek.

Het was 1973.

Maar Becker wilde een man niet haar toekomst laten bepalen. Dus nam ze het geld van haar beurs en boekte een enkeltje Cambodia. Daar ontmoette ze de vrouwen die de Vietnam-oorlog versloegen: Kate Webb, Catherine Leroy en Frances Fitzgerald. Vrouwen die haar inspireerden in haar eigen werk als Pulitzer Prize winnende correspondent in Cambodia, Zuid-Afrika en Rwanda.

Lees ook: Ode aan de correspondent: De ‘girlcrush’ van correspondent Titia Ketelaar op Martha Gellhorn

Tot de Vietnam-oorlog was er een Amerikaans verbod op vrouwelijke journalisten aan het front, al zijn vrouwen niet weg te denken in de grote oorlogen van de twintigste eeuw. Denk aan iconen als Gerda Taro, Martha Gellhorn, Claire Hollingworth en Lee Miller.

Deze vrouwen zijn bekend. Ten onrechte zien en lezen we te weinig over het pionerende werk van Webb, Leroy en Fiztgerald. Daar wilde Becker verandering in brengen. Ze schreef daarom het boek: ‘You don’t belong here’.

Luister hieronder naar het uitgebreide interview met Becker over haar werk en boek, bij podcast On The Media.

Vergelijkbare berichten