|

Wil je een freelance correspondent worden? Vijf tips uit het veld

Doe het niet, word geen freelance correspondent! Dat is toch het meest waardevolle advies dat de Canadese Travis Lupick vanuit Malawi kan geven aan mensen die denken aan een journalistieke carrière in het buitenland.

“Het werk bestaat voornamelijk uit backpacken, je werkt alleen en je moet dus een vrij los en oncomfortabel leven kunnen leiden”. Het is daarom gemakkelijker om geen vrouw en kinderen thuis te hebben wachten, zegt Lupick op Journalism.co.uk die zelf naar Nepal vertrok “voor een meisje” en daar zijn freelance correspondentschap begon.

Journalist Rob McKee, ook uit Canada maar met standplaats Zuid-Soedan, is wat optimistischer dan zijn collega. Hij maakte dan wel conflicten mee in Soedan, Sierra Leone en Guinee, maar zijn tips zijn uitnodigender dan die van Lupick.

Zorg voor inkomen naast je correspondentschap

Volgens McKee is het belangrijk dat je een allround journalist bent: “schrijver, fotograaf, cameraman en financiële manager in één”. Op die manier kun je veel verschillende soorten producties leveren en een goede boterham verdienen, al moet je “soms geduld hebben tot er eindelijk iets gebeurt”. Daarom is het volgens hem aan te raden te werken als media trainer of bij een NGO voor een vast inkomen (al moet je waken voor je onafhankelijkheid als journalist – red.)

Anita Duffin deed het ietsje anders. Toen zij als freelance journalist en copywriter ging werken in Indonesië sloot ze zich aan bij GRN, een agentschap dat journalisten en redacties wereldwijd met elkaar in contact brengt. GRN regelt ook de financiële zaken zodat je die, zoals McKee beschreef, niet zelf hoeft te doen.

De vijf tips voor aanstaande correspondenten

Dit zijn maar drie correspondenten die hun werk beschrijven en tips geven voor aanstaande correspondenten, toch geeft Journalism.co.uk een beeld van de verschillende werkwijzen van correspondenten. Hieronder in het kort hun tips:

  • Maak je geen illusies, het correspondentschap is eenzaam en hard werk
  • Zorg dat je een allround journalist bent, zo kan je veel verschillende producties maken
  • Heb geduld
  • Zoek werk naast het correspondentschap, bijvoorbeeld als mediatrainer of vertaler
  • Probeer je aan te sluiten bij een media-agentschap om gemakkelijker opdrachtgevers te vinden

Vergelijkbare berichten