Ai Weiwei The Fake Case. Foto IDFA
|

Gevangen met Ai Weiwei

De Buitenlandredactie recenseert documentaires van het IDFA 2013. Redacteur Saskia keek naar de ruim anderhalf uur durende documentaire over Chinees kunstenaar en activist Ai Weiwei.

Documentaire:
Ai Weiwei, The Fake Case van regisseur Andreas Johnsen, 105 minuten.

Waar gaat de film over?
In de documentaire zien wij Ai Weiwei na zijn terugkeer uit de gevangenis, waar hij drie maanden in eenzame opsluiting werd vastgehouden. In afwachting van een rechtszaak die tegen hem is aangespannen wegens belastingontduiking filmt Andreas Johnsen de kunstenaar in de tuin met zijn gezin, in gesprek met journalisten, geplaagd door autoriteiten en gesteund door sympathisanten. Het resultaat is een persoonlijk portret van een bijzondere man die zijn strijd voor politieke en maatschappelijke vrijheid onverminderd voortzet.

Trailer:

Kijken of niet?
Je moet er van houden: het bijzondere verhaal van kunstenaar Ai Weiwei is veranderlijk, ingewikkeld, excentriek en bij vlagen erg beklemmend. De documentairemaker kiest daarentegen niet voor een aaneenschakeling van spannende hoogtepunten maar vertelt zijn verhaal op een beschouwende, rustige manier. Voor een aantal misschien iets te rustig: twee bioscoopbezoekers naast mij vielen in slaap.

Waardering:
Vier uit vijf sterren.

Bekijk onze selectie voor IDFA 2013: deel 1 en deel 2

Vergelijkbare berichten