|

Correspondent Bram Vermeulen in zeven delen op ontdekkingstocht in het ‘laboratorium’ Turkije

Als je aan een correspondentschap in een nieuw land begint, kan het helpen om de mensen om je heen in hokjes te verdelen. “Om orde in je hoofd te scheppen” in de chaos, vertelt Turkije-correspondent Bram Vermeulen in de eerste aflevering van de VPRO-serie ‘In Turkije’ (2011).

Al gauw wordt Vermeulen geconfronteerd met de complexiteit van een land dat zowel richting het Westen (Europa) als het Oosten kijkt (de Arabische wereld). In zeven delen neemt hij de kijker mee op zijn eigen ontdekkingsreis naar het land van Ataturk, dat een “laboratorium is” van ideologie, geloof en secularisatie; een experiment waarvan “de uitkomst zowel belangrijk is voor het Midden-Oosten als Europa”.

De serie geeft een kijkje in het leven en werk van een correspondent in een nieuw land, dat we misschien toch minder goed kennen dan we in eerste instantie denken. In Turkije won in oktober de Erasmus Euro Media Awards 2011. Bekijk hieronder alle afleveringen.

Aflevering 1: De Vader van de Turken
De erfenis van Mustafa Kemal Ataturk – de scheiding van geloof en staat, Europese wetten in plaats van de sharia, het vervangen van het Arabische schrift door het Latijnse – staat onder druk in Turkije. Wat is daarvan de oorzaak en hoe gaan de Turken daarmee om?

Aflevering 2: De Mosselman
Istanbul groeide in vijftig jaar van een naar zeventien miljoen inwoners. Hoe houden deze mensen zich staande in een stad waar moderne, traditionele Turken elkaar ontmoeten en waar zij samenleven met migranten uit de hele wereld?

Aflevering 3: Weg van Europa
Turkije kijkt steeds meer naar het oosten, aangezien Europa nog altijd een Turkse toetreding tegenhoudt. Vooral economisch wint Turkije steeds meer aan zijn buurlanden in het oosten. Vermeulen onderzoekt of Turkije het Midden-Oosten verandert of juist andersom.

Aflevering 4: De Laatste Armeniër
Hoewel Turkije de grenzen met de Arabische wereld opengooide, blijft de grens met Armenië dicht. Vermeulen gaat op zoek naar het verhaal van de ‘onbespreekbare geschiedenis van 1915’, bij de laatste ooggetuige en de inwoners van het grensplaatsje Kars.

Aflevering 5: Van Soap tot Cel
Hoe ver gaat de vrijheid van meningsuiting in Turkije? Een land waar honderden televisiezenders om de aandacht van de kijker vechten, waar iedereen gehoord kan worden, maar waar ook journalisten achter de tralies verdwijnen als zij kritiek hebben op de Turkse regering.

Aflevering 6: Het Verdronken Dorp
De Turkse economie groeit hard, maar voedt die groei niet met olie of gas maar met duurzame energie gewonnen uit waterdammen. Maar dit heeft ook zijn gevolgen in de omliggende gebieden. Vermeulen bezoekt een dorp dat is verdwenen onder het water van een dam.

Aflevering 7: Het land van God en Gucci
Islam gaat heel goed samen met democratie en kapitalisme, dat bewijzen ondernemers in het hart van Anatolië. Maar dat wringt in het seculiere Turkije.

Als je overigens nog de kans hebt om de Turkije-bijlage van de maandag-editie van NRC Handelsblad op te pikken (digitale editie alleen voor abonnees) is dat zeker de moeite waard. De bijlage van NRC Handelsblad De Wereld richt zich volledig op ‘vier eeuwen met Turkije, de verslechterde betrekkingen met Nederland en de EU en Turkije als nieuwe regionale grootmacht.

Vergelijkbare berichten