|

Wat gebeurde er afgelopen week in politiek Amerika? Deel 4

Amerika-volger Richard Funnekotter zet wekelijks de belangrijkste politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten op een rij.

“Some of our organizations have alerted American Express that we are contesting these charges”
Je zou denken dat het campagneteam van een gelauwerd zakenman op de centen let. Niet te veel uitgeeft aan eten, vervoer, etc. De journalisten die met Mitt Romney meereisden kwamen er achter dat dit niet per se het geval is. Diverse nieuwsorganisaties hebben een rekening van team-Romney ontvangen, met kostenposten als 745 dollar per persoon voor een ‘viewing party’ van het debat tussen Paul Ryan en Joe Biden, of meer dan duizend dollar voor vervoer op een enkele dag. De nieuwsorganisaties hebben in een brief laten weten hun credit cards voorlopig te hebben geblokkeerd.

“The only thing that stops a bad guy is a good guy with a gun”
De schietpartij op een basisschool in Connecticut had een aantal oorzaken: gewelddadige videospelletjes, een complot van de media om wapens zwart te maken, een gebrek aan wapens in scholen. Tenminste, dat is de stand van zaken volgens Wayne LaPierre van de National Rifle Association, die afgelopen week namens de machtige wapenlobby reageerde op het bloedbad in Newtown. De oplossing, volgens deze ruige individualisten? Een gigantisch nieuw initiatief van de overheid om gewapende bewakers in elke school te plaatsen. Wie de rekening (die volgens Annie Lowrey van de New York Times toch zeker op zes miljard dollar zou uitkomen) betaalt is van later zorg.


“The motivation would be viewed as being purely political”
Wat doe je als politieke partij als de demografische ontwikkelingen niet in jouw voordeel werken, en het winnen van verkiezingen in de toekomst alleen maar lastiger lijkt te worden? Dan ga je je afvragen of het kiesstelsel nog wel een goed idee is. Sommige zogeheten swing states die in presidentsverkiezingen vaak voor de Democraten stemmen, zoals Michigan, Pennsylvania en Wisconsin, zijn op staatsniveau in handen van de Republikeinen. En die willen in die staten nu af van het ‘winner takes all’ systeem, waardoor verkiezingen in de toekomst een stuk spannender zouden worden.

“I know this, I share the actual beliefs of many of the people who voted for Romney”
De Birthers, de mensen die denken dat president Barack Obama niet in de VS is geboren, hebben in ieder geval één kenmerk gemeen met een koortslip: elke keer als je denkt dat ze voorgoed wegzijn, komen ze weer terug. In Arizona hebben ze de strijd nog altijd niet opgegeven en zorgden ze voor wat ophef bij de officiële stemming van de kiesmannen in de staat. Een drietal van hen twijfelt nog altijd aan de nationaliteit van Obama. Niet dat het enig verschil maakt voor de uitkomst van de verkiezingen, maar deze mannen geven de strijd niet op. “If we’re redneck cowboys not in sync with the rest of the country, I guess we are.”

“This is a victory for conservative principles”
John Boehner mag dan de Republikeinen leiden in het Huis van Afgevaardigden, populair is hij niet. Hij trok zijn eigen plan om de de fiscal cliff af te wenden deze week in, omdat zijn partijgenoten nog altijd categorisch tegen elke vorm van belastingverhoging zijn, ook voor miljonairs. Het commentaar ter rechterzijde was niet van de lucht. Volgens de mensen bij Breitbart worden de lange messen geslepen en is een couppoging op 3 januari, als het Huis van Afgevaardigden een nieuwe ‘speaker’ kiest, zeer mogelijk.

Vergelijkbare berichten