|

Wat gebeurde er afgelopen week in politiek Amerika? Deel 7

Amerika-volger Richard Funnekotter zet wekelijks de belangrijkste, leukste en opmerkelijkste politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten op een rij.

“Congress somewhere below cockroaches, traffic jams and Nickelback in Americans’ esteem”
Dat het Amerikaanse Congres niet bepaald populair is, is geen nieuws. Maar de opiniepeilers van Public Policy Polling besloten dit gebrek aan populariteit deze week te duiden. Hoe onpopulair is het Congres? Nou, mensen zijn positiever over onder meer luizen, colonoscopieën, Dzjengis Khan en zelfs Nickelback. Is dit dan het absolute dieptepunt voor het Congres? Is ‘rock bottom’  bereikt? Nee, het kan altijd nog erger. Op de ‘shitlist’ van het Amerikaanse volk moet het Congres namelijk nog wel telemarketeers, gonorroe, en de Kardashians voor zich dulden. Het is goed om iets te hebben om naar te streven.

“Hagel’s apology is too little, too late”
De Log Cabin Republicans (LCR) is een groep homoseksuele Amerikanen die zich om onduidelijke redenen thuis voelt bij de Republikeinse partij. Zeg maar het politieke equivalent van ‘Chickens for KFC’. Enfin, ze zijn niet blij dat Obama Chuck Hagel als zijn volgende minister van defensie wil en laten dat ook weten, in een full-page advertentie in de New York Times. Hagel zei in 1998 dat een ambassadeur van Clinton zo ‘openlijk en agressief homoseksueel’ was, dat hij daardoor niet effectief zijn werk zou kunnen doen. Een verwerpelijke uitspraak, absoluut, maar Hagel heeft sindsdien zijn excuses aangeboden. En dat een groep als de LCR, die Mitt Romney steunde ondanks het feit dat Mitt de grondwet wilde aanpassen om het homohuwelijk voor eens en altijd te verbieden, zich hier nu drukt over maakt is wel het absolute toppunt van hypocrisie.

“The administration does not support blowing up planets”
Een van de geestigste dingen die de regering van president Barack Obama heeft gedaan is een website oprichten waar mensen petities aan het Witte Huis kunnen richten. Je kan natuurlijk op je klompen aanvoelen dat daar wat merkwaardige ideeën tussen zullen zitten. Verzoekjes om motorrijdende rechters a la Judge Dredd, het deporteren van Piers Morgan en het bouwen van een Death Star. Op die laatste petitie heeft het Witte Huis nu gereageerd en het is duidelijk dat een Star Wars-fan de reactie heeft geschreven. Een van de redenen waarom er geen Death Star komt in de nabije toekomst? “Why would we spend countless taxpayer dollars on a Death Star with a fundamental flaw that can be exploited by a one-man starship?”

“I’m furious at my own party”
Voor de fans van politieke burgeroorlogen is er goed nieuws: de Republikeinen zijn nog lang niet uitgeruzied. De recentste kritiek komt van Georgette Morbacher, een van de voorzitters van de partijcommissie die over fondsenwerving gaat. En Morbachers irritaties zijn vrij breed. De presidentiële voorverkiezingen, het schofferen van Latino’s, de ‘schandelijke’ Senaatskandidaten, Morbacher is woedend. En als een van de mensen die het geld binnensleept boos is, wordt het oppassen geblazen. Morbacher zegt namelijk geen cent meer te geven, en niemand te zullen vragen een cent te geven aan de partij, totdat ze weer wat zinnigs begint te horen van de partijleiders.

“They’re no sooner elected and they’re down there making phone calls for the election in 2014.”
Bij de Huffington Post een fascinerend en deprimerend artikel over de dagelijkse activiteiten van Congresleden. Dat geld belangrijk is in de Amerikaanse politiek is bekend, maar dat wordt verwacht dat je de helft van de dag aan de telefoon hangt, smekend om geld? Het is voor de nieuwe lichting elke keer een verrassing, en veteranen omschrijven de gang van zaken als een martelgang. “What’s my experience with it? You might as well be putting bamboo shoots under my fingernails”, aldus Democraat John Larson.

Vergelijkbare berichten