|

CPAC: waarom noemt iedereen me een racist?

Het was deze week in Washington weer tijd voor CPAC, de Conservative Political Action Conference. Hoewel CPAC niet wordt georganiseerd door de Republikeinse partij wil elke conservatieve politicus er graag een praatje houden. Zo ook dit jaar. Van Rick Santorum die het publiek voorhoudt dat arm zijn en lijden hoort bij een goed en moreel bestaan, tot Newt Gingrich die de gelegenheid aangrijpt om zijn boeken en zijn online universiteit te pluggen.

Het echte vuurwerk komt echter van de paneldiscussies, met provocatieve namen als Stop THIS: Threats, Harassment, Intimidation, Slander and Bullying From The Obama Administration en Free At Last! When The Right To Work Came Back To The Midwest.

Het meest opvallende moment kwam, wellicht niet geheel verrassend, van een paneldiscussie genaamd Trump The Race Card: Are You Sick And Tired Of Being Called A Racist When You Know You’re Not One? Als je zo vaak een racist wordt genoemd dat je ‘sick and tired’ bent betekent het wellicht dat er een kern van waarheid in die aantijging zit, maar dat terzijde. Een van de mensen in het publiek liet in ieder geval geen twijfel bestaan over zijn denkbeelden.

De man die de discussie leidde, Karl Smith (een zwarte man overigens), probeerde het publiek te vertellen hoe je kan voorkomen dat je een racist genoemd wordt: stel jezelf simpelweg als een ‘Frederick Douglass’ Republikein op. Douglass was een zwarte man die in de 19e eeuw ontsnapte aan zijn slavenbestaan en zich vervolgens sterk maakte voor de afschaffing van slavernij.

Dit is het moment dat een van de aanwezigen, Scott Terry, opstaat en zijn duit in het zakje doet. Terry vindt dat het juist de blanken zijn die constant worden benadeeld en achtergesteld in de hedendaagse maatschappij. Als Smith vervolgens zijn punt wil illustreren haalt hij de brief aan die ex-slaaf Douglass aan zijn voormalige eigenaar stuurde, waarin hij zei de man te vergeven. Dit was voor Terry de druppel. “Vergeven? Voor het feit dat hij hem onderdak gaf?”

http://youtu.be/PGfCX9sJqqc

De schok die door het publiek gaat is hoorbaar. Maar bovenstaande uitspraak is nog niet eens het meest bizar. Think Progress sprak na afloop met Terry, die zei het een prima idee te vinden als blanken de baas zouden zijn over zwarte Amerikanen. En ook dit is niet het toppunt van de discussie. Het is een zwarte vrouw in het publiek, die duidelijk aanstoot neemt aan wat er gezegd wordt, die de hele zaal over zich heen krijgt.

Het is een grove generalisatie en simpelweg onjuist om te zeggen dat veel of alle Republikeinen racistisch zijn. Maar het antwoord op de vraag ‘bij welke partij voelen Amerikaanse racisten zich thuis’ ligt zo voor de hand dat de vraag net zo goed retorisch kan zijn. En dat dit hele relaas zich voltrekt tijdens een paneldiscussie over hoe te laten zien dat je geen racist bent…is het absolute toppunt van hilariteit.

Vergelijkbare berichten