|

Openbaar dronkenschap: het hoort bij de Tsjechische politiek

De Tsjechische president Milos Zeman lust wel een glaasje wijn. Zes om precies te zijn. Per dag. En als slaapmutsje drinkt hij schijnbaar ook nog een paar borrels.

Niet zo gek dus dat Zeman al een paar keer stomdronken in het openbaar verscheen. Onlangs kwam ook de minister van Financiën Miroslav Kalousek in opspraak nadat hij in beschonken toestand een radiointerview had gegeven. Dronken politici: het gebeurt regelmatig in Tsjechië en wordt hier eigenlijk best normaal gevonden.

Uit een recent onderzoek van het nationale instituut voor verslavingszorg, de Tsjechische Jellinek zeg maar, is gebleken dat een meerderheid van de Tsjechen dronken politici tolereert. Op zich niet verbazingwekkend, want uit datzelfde onderzoek is naar voren gekomen dat Tsjechen samen met de Denen de grootste drinkers van Europa zijn.

Gewoon een virus
In het onderzoek staat dat de meeste Tsjechen openbaar dronkenschap vaak geen reden vinden voor een politicus om op te stappen. Zij zetten het op de elfde plaats, ver achter machtsmisbruik en belangenverstrengeling (daar kan overigens ook nog het nodige over gezegd en geschreven worden).

Toch ging een recent openbaar optreden van Zeman ook de meeste Tsjechen te ver. Vorige maand verscheen hij waggelend en zwetend op de ceremonie van de Tsjechische kroonjuwelen. Hij moest zich regelmatig aan de muur vastklampen om niet om te vallen. Een kardinaal schoot hem te hulp om hem overeind te houden. Bekijk hier een compilatie van de ceremonie:

http://www.youtube.com/watch?v=GMwmit4qEFQ

Overigens beweerde Zeman na afloop dat hij gewoon een virus had. Deze opmerking leidde tot spontane acties op Facebook in Tsjechë waarbij mensen dronken foto’s van zichzelf publiceerden met daaronder de tekst: ‘ik heb gewoon een virus.’

Gewoon erg moe
Het radiointerview van Kalousek zorgde ook voor verontwaardigde reacties. Niet alleen omdat hij nauwelijks uit zijn woorden kwam en regelmatig lange stiltes liet vallen, maar vooral omdat hij zichzelf tegensprak. Eerder had Kalousek namelijk laten weten dat ondernemers die waren getroffen door de overstromingen gecompenseerd zouden worden door geen, of minder, belasting te hoeven betalen.

In het interview zei Kalousek echter dat noch hij, noch de Tsjechische regering de macht heeft om dat daadwerkelijk uit te voeren. Dit werd hem uiteraard niet in dank afgenomen. Het excuus van Kalousek over zijn interview (dat al na drie vragen door de presentatrice werd beëindigd): hij was gewoon erg moe omdat hij al een paar dagen niet had geslapen.

Luister hier naar het interview met Kalousek:

http://www.youtube.com/watch?v=FeomAaIWk-A

Vergelijkbare berichten