|

De keerzijde van de medaille voor Amerikaanse homo’s

Het kan niet ontkend worden dat homorechten in de Verenigde Staten de afgelopen tijd in de lift zitten. Het Hooggerechtshof verklaarde de Defense of Marriage Act in juni ongrondwettelijk en homoseksuelen kunnen inmiddels in dertien staten in het huwelijksbootje stappen. Maar nog lang niet overal is de verlichting op het gebied van seksuele geaardheid doorgedrongen.

In Baton Rouge geldt wat de sheriff betreft namelijk nog steeds een anti-sodomiewet, een type wet die het Hooggerechtshof in 2003 al neersabelde. Door dit soort wetten was tot 2003 seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht verboden in maar liefst dertien staten. Ook de wet in Louisiana mag niet meer worden nageleefd, maar daar lijkt de politieleiding geen boodschap aan te hebben. Een man in de stad Baton Rouge werd vorige week na een undercoveroperatie van de politie namelijk in de boeien geslagen wegens ‘an attempted crime against nature’.

An undercover East Baton Rouge Parish sheriff’s deputy was staking out Manchac Park about 10 a.m. one day this month when a slow-moving sedan pulling into the parking lot caught his attention. The deputy parked alongside the 65-year-old driver and, after denying being a cop, began a casual conversation that was electronically monitored by a backup team nearby.

As the two men moved their chat to a picnic table, the deputy propositioned his target with “some drinks and some fun” back at his place, later inquiring whether the man had any condoms, according to court records. After following the deputy to a nearby apartment, the man was handcuffed and booked into Parish Prison on a single count of attempted crime against nature.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen sprake was van een ‘seks-voor-geld’ situatie, en dat het ook niet ging om een afspraak om seks te hebben op een openbare plek. De gearresteerde man dacht simpelweg iemand ontmoet te hebben en naar diens appartement te gaan voor een leuke avond.

En volgens The Advocate, die het nieuws naar buiten bracht, is het niet de eerste keer dat deze ongrondwettelijke wet in Louisiana wordt gebruikt tegen homoseksuelen. Sinds 2011 zou zeker een tiental mannen op dezelfde manier in de val zijn gelokt door undercoveragenten en zijn opgepakt voor iets wat simpelweg geen misdaad is.

De officier van justitie heeft al laten weten dat de man niet wordt vervolgd, omdat er simpelweg geen wet is overtreden. Wel gaat de officier binnenkort langs bij de sheriff om nog maar eens de gevolgen van de beslissing van het Hooggerechtshof uit 2003 uit te leggen.

Vergelijkbare berichten