Foto: Coverart When Reporters Cross The Line
|

Wanneer mogen journalisten partijdig zijn?

Hoe ver mag je journalistieke regels buigen of breken en de ethiek vergeten in extreme situaties als oorlog of politieke conflicten?

De grenzen tussen partijdigheid en onpartijdigheid zijn verradelijk dun bij embedded journalistiek, schreef Joeri Boom over zijn tijd in Afghanistan in zijn boek ‘Als een nacht met duizend sterren’. Documentairemaker Vik Franke pakte de wapens op in Uruzgan om zichzelf en de eenheid waarbij hij embedded zat te beschermen. Hij ging een belangrijke grens over die journalisten scheidt van hun subjecten. Maar hoe erg is dit?

Hoe ver mag je gaan bij het breken of buigen van journalistieke wettten? Daarover debatteerde de Frontline Club vorige maand. Aanleiding was het boek When Reporters Cross the Line van Stewart Purvis en Jeff Hulbert, waarin vijftien journalisten aan het woord komen over de grijze en zwart-witte gebieden van conflictjournalistiek.

Vergelijkbare berichten