Return to Homs. Foto IDFA
|

Return to Homs: rauw en indrukwekkend

De Buitenlandredactie is ook aanwezig op IDFA 2013. Dit is de recensie van openingsfilm Return to Homs, over twee vrienden die langzaam hun stad en hun onschuld verliezen in de strijd tegen het regime van Bashar al-Assad.

Documentaire:
Return to Homs van regisseur Talal Derki, 87 minuten.

Waar gaat de film over?
De documentaire volgt van augustus 2011 tot augustus 2013 media-activist Ossama en zijn vriend Abdul Baset Al-Sarout, een charismatische verzetsleider, in de Syrische stad Homs. Terwijl de strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad verhardt, ondergaat de vrolijke Baset een transformatie tot soldaat in een hopeloze strijd. Terwijl de stad om de twee vrienden ineen stort, probeert Baset emotioneel en fysiek staande te blijven.

Trailer:

Kijken of niet?
Als je niet van bloed houdt, moet je Return to Homs overslaan. Maar de ineenstorting van het geweldloze protest tegen Assad en de emotionele oorlog die vrienden Baset en Ossama langzaam sloopt, worden prachtig in beeld gebracht met veel rust tussen de heftige beelden. Regisseur Talal Derki belicht één kant van het verhaal in Syrië, die van de rebellen, maar dat maakt het verlies van deze trotse inwoners van Homs des te rauwer voor de kijker. Terechte openingsfilm van het IDFA opdat we de toestand in Syrië niet vergeten. kijken dus.

Waardering:
Vier uit vijf sterren.

Bekijk onze selectie voor IDFA 2013: deel 1 en deel 2

Vergelijkbare berichten