Bomaanslag in Cairo | Foto: Ester Meerman
|

Bommen in Cairo

Voor alles is een eerste keer. Gisterochtend werd ik voor het eerst wakker van een bomaanslag. De ramen en deuren in huis klapperden er van. De kat hing zo ongeveer tegen het plafond.

Met een enorme knal ontplofte rond half zeven ‘s ochtends een autobom bij het hoofdkantoor van de Egyptische politie in Cairo, zo’n anderhalve kilometer bij mijn huis vandaan.

De ravage is enorm. In een straal van een paar honderd meter zijn ramen gesprongen en de gevel van het hoofdkantoor van de politie ligt grotendeels op straat. De krater die de autobom heeft achtergelaten is zeker een meter diep.

Een taxi die tijdens de explosie door de straat reed is total loss. Een buurtbewoner weet te vertellen dat de chauffeur van de auto is overleden.

Het aan de overkant van de straat liggende museum voor Islamitische kunst is verwoest. Het dak is deels ingestort en tegels aan de gevel zijn door de kracht van de explosie weggeblazen. Geschat wordt dat ongeveer 80% van de collectie zwaar beschadigd of zelfs volledig verloren is gegaan.

Halfslachtig

Naar goed Egyptisch gebruik is de plaats delict halfslachtig afgezet met politielint en een paar dozijn soldaten. Het staat vol met burgers die zich overal tegenaan lopen te bemoeien. Ik zie iemand weglopen met een overblijfsel van de auto waar de bom in zat.

Aan het begin van de straat staan ongeveer honderd man slogans tegen de Moslimbroederschap en lovende woorden voor legerleider Abdelfatah El-Sisi te zingen. Iedereen die ik spreek is er van overtuigd dat de Moslimbroederschap achter de aanslag zit. ‘Die terroristen van de Moslimbroederschap hebben dit gedaan’, ‘dit is allemaal van de schuld van Mohammed Morsi en zijn terroristenvriendjes’ en ‘Sisi moet ons komen redden van de terroristen’ weten omstanders te melden.

Baard
Iedereen met een baard die ook maar enigszins in de buurt van de plek van de aanslag komt wordt weggejaagd. Ook journalisten zijn niet allemaal even welkom. Fotografen van onder meer Reuters, CNN en Getty Images worden door de politie weggestuurd en mogen in eerste instantie geen foto’s nemen. Een Duitse cameraploeg wordt later op de dag in elkaar geslagen en bewerkt met scheermesjes.

In de loop van de dag ontploffen er nog drie bommen in Cairo en loopt het op verschillende plaatsen in het land uit op gevechten tussen demonstranten en de politie. In totaal vallen twintig doden. Het belooft weinig goeds voor de herdenking van het begin van de Egyptische revolutie, vandaag precies drie jaar geleden.

Bekijk hier meer foto’s van de ravage na de bomaanslag. 

Vergelijkbare berichten