|

Sheriffs in opstand tegen het homohuwelijk

Het homohuwelijk in Amerika wint aan populariteit. In 2013 alleen al werd het in acht staten gelegaliseerd. Maar rechters in Utah verrasten vorige maand vriend en vijand door een streep te zetten door het daar geldende verbod. En veel mensen in Utah zijn boos. Heel boos. Boos genoeg om op te roepen tot een opstand van de sheriffs.

Utah is een oerconservatieve staat en dat maakte de beslissing van de rechter des te verrassender. Rechters zijn er onder meer om te bepalen of wetgeving geen inbreuk maakt op de fundamentele rechten van burgers, en dat is precies wat in Utah is gebeurd. En de rechter draaide niet om de hete brij heen.

The State’s unsupported fears and speculations are insufficient to justify the State’s refusal to dignify the family relationships of its gay and lesbian citizens.

Samengevat: houd op met discrimineren en paniek zaaien, je hebt geen poot om op te staan.

Tijd voor een opstand dus, als je het vraagt aan The Constitutional Sheriffs and Peace Officers Association, die wil dat sheriffs in Utah gaan ingrijpen. Hoe zien ze dit voor zich? Dat wordt niet direct duidelijk als je het nieuwsbericht leest of het filmpje van de bijeenkomst bekijkt. Moeten sheriffs ambtenaren gaan oppakken die homoseksuelen laten trouwen? De spreker steekt in ieder geval niet onder stoelen of banken hoe hij over homo’s denkt.

The people of Utah have rights, too, not just the homosexuals. The homosexuals are shoving their agenda down our throats.

De rechten van ‘de mensen’ in Utah tegenover de rechten van homoseksuelen. Het is toch moeilijk om hier niet in te lezen dat oud-sheriff Richard Mack homoseksuelen niet als mensen ziet, of in ieder geval als minderwaardig.

De procureur-generaal van Utah heeft al aangegeven zo snel mogelijk beroep aan te willen tekenen bij het Hooggerechtshof in Washington. En voor homoseksuelen in de staten waar het homohuwelijk nog verboden is, is het te hopen dat het hof zich over de zaak wil buigen. Als namelijk het Hooggerechtshof bepaalt dat het verbod in Utah inderdaad in strijd is met de grondwet, zoals de rechter in Utah eerder zei, heeft dat verstrekkende gevolgen voor alle andere staten met soortgelijke verboden.

En het lijkt voor de voorstanders van het homohuwelijk het juiste moment om de kwestie aan te kaarten bij het Hooggerechtshof. Afgelopen jaar zette het hoogste hof al een streep door de Defense of Marriage Act. De vier liberale rechters stemden voor het afschaffen van de wet, de vier conservatieven waren tegen. Maar dan is er rechter nummer negen: Anthony Kennedy, de man die binnen het gepolariseerde hof vaker de zogenoemde ‘swing vote’ is. Hij zou zomaar de geschiedenisboekjes in kunnen gaan als de man die voorgoed afrekende met verboden op het homohuwelijk.

Vergelijkbare berichten