Foto: ALT1040 (Blogosfera) / Wikimedia Commons

Digitale veiligheid (1): toegang tot je accounts moeilijker maken

Hoe bescherm je in het NSA-tijdperk als correspondent jezelf, je bronnen en je informatie voor kwaadwillenden en rondneuzende veiligheidsdiensten? Deze zesdelige serie over digitale veiligheid moet journalisten in het buitenland de handvatten geven voor die bescherming. In deze eerste aflevering: het maken van goede wachtwoorden.

Wat heb je nodig?
Een sterk wachtwoord of een goede wachtwoordmanager zoals Keepass.

Waarom?
Ingewikkelde wachtwoorden maken het hackers moeilijker om in te breken op email- andere digitale accounts.

Hoe?
Kies voor lange combinaties van tekens, bijvoorbeeld een zin, en gebruik ook leestekens en cijfers. Op testjewachtwoord.nl kan onderzocht worden hoe gemakkelijk wachtwoorden zijn om te kraken. Verander de codes dan ook regelmatig.

Let op:
Maak het hackers niet te makkelijk. Zorg ervoor dat wachtwoorden voor verschillende diensten altijd anders zijn. Sla deze codes ook niet op in een document op de computer. Gebruik in plaats daarvan een wachtwoordmanager als Keepass. Dit gratis programma fungeert als een digitale kluis voor al je wachtwoorden. Hier bewaart één ingewikkeld wachtwoord alle anderen. Keepass kan ook uiterst complexe codes genereren die je kunt gebruiken om je bestaande wachtwoorden te vervangen.

Uitleg over Keepass

Meer weten?

Vergelijkbare berichten