|

Luistertip: vrouwelijke reporters aan het front tijdens D-Day

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de eerste Geallieerde troepen landden op de stranden van Normandië. De invasie van D-Day wordt in het Franse Arromanches herdacht door wereldleiders en hun militaire staf. BBC Radio 4 maakt in een radiodocumentaire een reconstructie van de rol van vrouwelijke oorlogsverslaggevers, in een door mannen gedomineerde invasie.

Geen plek voor vrouwen
Het front werd door de Geallieerde legerleiding gezien als een plek waar vrouwen niet thuishoorden – en met de meest uiteenlopende redenen werden vrouwen van het front geweerd. Zo zouden vrouwen, naast dat het er te gevaarlijk voor ze zou zijn, niet zo goed in staat zijn om latrines graven als mannen.

De Amerikaanse oorlogscorrespondent Martha Gellhorn liet zich hier niet door weerhouden. Gellhorn, toen nog maar net gescheiden van schrijver Ernest Hemingway, wist zich te verschansen op een ziekenhuisschip en kon succesvol verslag doen vanaf het front van de invasie. Helen Kirkpatrick, toen werkend voor The Chicago Daily News slaagde erin om verslag te doen vanuit het D-Day commandocentrum.

Met behulp van originele interviews en geluidsfragmenten vertelt documentairemaakster Lyse Doucet de verhalen van de ‘D-Day Dames’. De radiodocumentaire (29 min.) is hier te beluisteren.

Vergelijkbare berichten