|

’s Werelds eerste kindercorrespondent

Tako Rietveld (35) was de afgelopen tien jaar werkzaam voor het Jeugdjournaal. Sinds 1 januari is hij de eerste kindercorrespondent ter wereld. In een interview met ‘Met Het Oog op Morgen’ vertelt hij over zijn beweegredenen en ambities. Het hele interview is hier terug te luisteren.

“Laat kinderen aan het woord!”
Met zijn vertrek bij het Jeugdjournaal gaf Rietveld naar eigen zeggen de leukste baan van Nederland op. Toch maakte hij de overstap naar het kindercorrespondentschap, omdat hij vindt dat er meer naar kinderen geluisterd moet worden.

Het wereldnieuws gaat dagelijks over kinderen, maar weinig nieuwsprogramma’s laten de kinderen hun eigen verhaal vertellen. Ook bij het Jeugdjournaal lukt dit niet altijd: de redactie is vaak afhankelijk van de beelden van persbureaus en correspondenten.

Een vak apart
Michel Maas, NOS-correspondent in Zuidoost-Azië, beaamt in de uitzending dat kinderen zelden aan het woord komen. Dit heeft onder andere te maken met tijd: een correspondent moet in een journaalitem in twee minuten zijn hele verhaal vertellen, en heeft ook niet veel tijd om dit item in elkaar te zetten. Maas noemt het interviewen van kinderen een vak apart: hoe onbevangen kinderen ook kunnen vertellen, zodra de camera aangaat slaan ze vaak dicht. “En dan denk ik: hoe doet die Tako dat toch?!”

Eerste bestemming: Sierra Leone
Rietveld gaat zijn items aanbieden aan internationale nieuwsprogramma’s voor kinderen, maar ook aan de journaals voor volwassenen. Hij is ervan overtuigd dat er animo voor is. “Of het nou het Duitse nieuws, het Engelse of het Amerikaanse is, overal zeggen ze: ja, waarom doen we dit eigenlijk niet?”

De eerste reis van de kindercorrespondent gaat naar Sierra Leone. Rietveld tekent daar de verhalen op van kinderen in ebola-gebied. Het bezoek aan Sierra Leone is te volgen via kindercorrespondent.nl en Twitter: @TakoRietveld

Vergelijkbare berichten