|

The Westport Independent: journalistiek in een dictatuur

Dreigbrieven. Lege stoelen op kantoor. Medewerkers die zogenaamd ontslag nemen maar van de aardbodem verdwijnen. Zo ziet censuur eruit bij een krant onder een dictatuur.

In The Westport Independent krijg je de taak als hoofdredacteur om een krant samen te stellen in de laatste twaalf weken voordat de persvrijheid wordt afgeschaft. Dat betekent keuzes maken in nieuwsonderwerpen uiteenlopend van celebrityschandalen tot aanvallen van rebellen op de overheid. Je kunt de koppen sensationeler of meer waarheidsgetrouw maken en teksten schrappen in de artikelen. Vervolgens moeten de stukken toegewezen worden aan vier journalisten op de krant, de één wat kritischer op de regering dan de ander.

Dit klinkt saai, maar The Westport Independent zorgt ervoor dat je elke nieuwskeuze afweegt tegen de gevolgen. Het kan zomaar zijn dat bij het maken van de volgende krant een medewerker is ‘verdwenen’. Je krijgt zo inzicht in de overwegingen van journalisten die werken in repressieve maatschappij. The Westport Independent laat zien hoe eng dat kan zijn. Ook met prijskaartje van 4,99 euro zeker de moeite waard.

Deze recensie van Hans Klis verscheen op 3 februari in nrc.next als ‘Zo eng is het om een krant te maken als er geen persvrijheid is‘.

Vergelijkbare berichten