|

‘Er is een overkill aan podcasts, dus als je er een wilt maken: doe het dan goed’

Marjolein Koster was vier jaar oud toen er zich een drama voltrok in Bosnië. De val van de VN-enclave bij het stadje Srebrenica in juli 1995 leidt tot de moord van zo’n achtduizend jongens en mannen. En een nationaal trauma voor Nederland, omdat deze genocide plaatsvindt onder de neus van de Dutchbatters die de burgers moesten beschermen.

Vijfentwintig jaar later maakt Koster, inmiddels correspondent in Bosnië en Herzegovina, samen met journalist Misha Melita, De Val van Srebrenica. Een podcast die op een indringende manier vertelt wat er zich precies in de zomer van 1995 plaatsvond. Door de ogen van de overlevenden. “We kwamen erachter dat een podcast eigenlijk het perfect medium is voor het verhaal van Srebrenica”/

We spraken Koster over de podcast, waarom correspondenten zich aan het medium moeten wagen en hoe ze dat moeten doen.

Het verhaal van de val van Srebrencia kun je eenvoudig vertellen in een reeks reportages in kranten en tijdschriften. Dat gebeurt al ieder jaar, 25 jaar lang. Waarom kozen jullie voor een podcast als format?

Ik dacht altijd: ‘Srebrenica daar doe ik niks mee’ of ‘daar hoef ik niks mee’. Omdat dit ieder jaar weer aandacht krijgt in ons land. Maar ook omdat er altijd wel oudere, meer ervaren journalisten zijn die er veel meer van lijken te weten. Of toentertijd er zelf verslag van deden.

Aanvankelijk dacht ik dat ik me er niet eens mee bezig zou gaan houden. Srebrenica is zo’n beetje het enige wat we in Nederland horen over Bosnië en ik wil ook andere verhalen vertellen.

Maar toch.

Als je dan met de regio bezig bent, kun je niet om Srebrenica heen. In 2019 schreef ik er ook een artikel over. Het is een groot onderwerp en er is een hele duidelijke Nederlandse link.

Toen kwam het 25-jarige jubileum in zicht. Ik bedacht me dat ik er toch iets groters mee moest doen. Ik sprak Misha, die toen net een podcast opgenomen over het kunstwerk Bosnian Girl, en die zei: ‘moeten we hier niet een podcast van maken?’

Lees het interview verder in onze nieuwsbrief: Standplaats Verweggistan.

Dit artikel maakt onderdeel uit van ons dossier ‘Podcasts maken als correspondent

Vergelijkbare berichten