|

De onzichtbare wereldoorlog in de Congo

In de nieuwste aflevering van de Blinde Vlekken podcast spreekt host Yoram Kremers met correspondent Koert Lindeijer. Over de wereldoorlog in de Democratische Republiek Congo die rond de eeuwwisseling onder onze neus voltrok, maar grotendeels genegeerd werd. Lindeijer besteedt veel tijd aan de impact van het conflict op de samenleving. Hoe de grootschalige moord en inzet van verkrachting als oorlogswapen families, gemeenschappen voor altijd verminkte en uit elkaar scheurde.

De prijs die vrouwen betalen

Het gesprek met Lindeijer deed me denken aan het recent verschenen boek ‘Our Bodies Their Battlefield’. Hierin reist Britse correspondent Christina Lamb de wereld af naar conflictgebieden – nieuw en oud – om daar de onzichtbare tol die vrouwen in oorlogen moeten betalen voor eens en voor altijd zichtbaar te maken. Het boek is een gruwelijke aanrader, maar een belangrijk naslagwerk voor correspondenten.

Abonneer je op Blinde Vlekken op Spotify of op de andere plekken waar je podcasts beluistert.

Vergelijkbare berichten