|

Wel of niet embedded als journalist in conflictgebieden?

“Je hebt altijd partijen nodig om ergens te kunnen kijken”, zei fotojournalist Jeroen Oerlemans gisteravond tijdens het debat ‘Voors en tegens van ‘embedded’ journalistiek’ op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Maar het is belangrijk dat je blijft stilstaan bij de belangen van deze partijen, benadrukte hij.

In Rotterdam gingen Oerlemans, die zowel embedded als vrij werkte met het Amerikaanse en Nederlandse leger, in debat met Sterre Sprengers, chef beeldredactie nrcnext, en Joop Veen, directeur communicatie van het Ministerie van Defensie.

Mirjam Goudswaard tekende voor De Nieuwe Reporter een verslag op van de avond. De conclusie van de avond, volgens haar:

Tijdens het debat blijkt al snel dat iedereen eigen belangen heeft en daarmee een bepaalde kijk op embedded journalism. Voor de media is budget belangrijk en een eenzijdig beeld kan volgens Sprengers zolang de krant toe blijft lichten waarom bepaalde keuzes gemaakt worden.

Defensie zegt journalisten vrij te laten, maar heeft natuurlijk zelf de mogelijkheid om fotojournalisten te weren uit hun kamp en zelf voor beeld te zorgen. En de fotojournalist wil gewoon zijn werk doen: het veld in en goede beelden schieten die overeenstemmen met de realiteit.

Lees het hele verslag op De Nieuwe Reporter.

Vergelijkbare berichten