|

George Clooney op de bres en in de boeien voor Nuba-gebergte

George Clooney werd gisteren bij een demonstratie voor de Soedanese ambassade in Washington gearresteerd (video). Ook zijn vader Nick, mensenrechtenactivist Ben Jealous en enkele leden van het Amerikaanse Congres werden in de boeien geslagen voor het negeren van politiebevelen.

De arrestatie (Storify) komt na een week waarin Clooney met president Obama sprak over de verslechterde situatie in Soedan en hem vroeg om samen met China een humanitaire crisis te voorkomen in Noord-Afrika. Clooney beschuldigt de Soedanese president Omar al-Bashir, die tevens gezocht wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens genocide, van het blokkeren van humanitaire hulp aan het Nuba-gebergte, in het betwiste Zuid-Kordofan. Dit zou hij doen om de waardevolle grondstoffen aan de grens met Zuid-Soedan te kunnen annexeren.

Lees hier het profiel van Omar al-Bashir van de BBC

Eerder deze week bracht Clooney het onderstaande filmpje naar buiten om aan te geven hoe slecht het gesteld is met de Nuba-bevolking. Samen met zijn vader reisde hij af naar het gebied. Let op, schokkende beelden:

Lees: essay van Akbar Ahmed, voormalig ambassadeur voor Pakistan, over het oplossen van de crisis in het Nuba-gebergte

Eerder schreef de buitenlandredactie ook al over Ryan Boyette die ‘gewapend met een solar charger, satelliettelefoon en laptop’ de gebeurtenissen in het Nuba-gebergte probeert te documenteren voor de rest van de wereld.

Tien sterren die zich inzetten voor conflicten in het buitenland.

Een andere bekende activist werd vrijdag ook in de boeien geslagen, Kony2012-filmmaker Jason Russell. Hij liep naakt en onder invloed op straat (beelden via TMZ).

In een verklaring laat Invisible Children CEO Ben Keesey weten dat het succes, en waarschijnlijk ook de hevige kritiek op het filmpje, Russell teveel is geworden. Ben Keesey:

“Jason Russell was unfortunately hospitalized yesterday suffering from exhaustion, dehydration, and malnutrition. He is now receiving medical care and is focused on getting better. The past two weeks have taken a severe emotional toll on all of us, Jason especially, and that toll manifested itself in an unfortunate incident yesterday. Jason’s passion and his work have done so much to help so many, and we are devastated to see him dealing with this personal health issue. We will always love and support Jason, and we ask that you give his entire family privacy during this difficult time.”

Vergelijkbare berichten