De wereld in een post – week 11

Heb je vandaag nog even tijd? Lees dan deze vijf verhalen, die je eigenlijk niet had mogen missen deze week:

1. Op zoek naar George Jaunzemis
Nieuw-Zeelander George Jaunzemis (70) was de afgelopen dertig jaar op zoek naar zijn herkomst. Der Spiegel maakte een uitgebreide reportage over deze zoektocht, die Jaunzemis van Christchurch naar München voerde en een oorlogsmisdaad uit de Tweede Wereldoorlog aan het licht bracht.

2. Een jaar na de opstand in Libië
Een jaar na de opstand tegen Moammar Gaddafi is Libië verdeeld – politiek, maatschappelijk en ideologisch. Foreign Policy kijkt in Libya’s Year Zero: Life without Qaddafi’s Green Book naar een land waar achter de in ere herstelde vlag van het koninkrijk van Libië nog altijd een strijd plaatsvindt.

3. Tafheet
Driften met je auto in Saoedi-Arabië heet ‘Tafheet’ en het is ook daar levensgevaarlijk. De Egyptische krant Al-Akhbar schreef naar aanleiding van de nieuwe clip van rapper M.I.A. een analyse van het gevaarlijke verschijnsel in een land waar gemiddeld al dagelijks zeventien mensen om het leven komen in het verkeer.

4. De emails en itunes-aankopen van Bashar al-Assad
Deze week publiceerde The Guardian emails van de Syrische president Bashar al-Assad. Het ging hier om correspondentie met zijn vrouw en enkele vertrouwelingen onder andere over adviezen uit Iran hoe om te gaan met de opstand in zijn land. Ook Assads aankopen bij iTunes werden onthuld. Zo kocht hij enkele Harry Potter-gerelateerde apps en nummers van Cliff Richard en Right Said Fred. Gawker voegde de nummers samen tot een lijst op Spotify.

5. Bank of America: Too Crooked to Fail
Misschien meer een verhaal voor de economie-pagina, maar wel over een onderwerp dat de meeste politici in de wereld bezighoudt en beleidsbeslissingen beïnvloedt. Rolling Stone-journalist Matt Taibbi beschrijft hoe de Bank of America exemplarisch is voor het falen van het Amerikaanse overheidsbeleid na de kredietcrisis en hoe Wall Street nog altijd de VS in zijn greep heeft.

Vergelijkbare berichten