|

Syriër helpt gulle gever ‘revolutie te adopteren’

Vergeet Foster Parents. Adopteer geen kind in hongerend Afrika, maar een heuse revolutie. Syrische expat in Berlijn Aktham Abazid richtte samen met Duitse vrienden ‘Adopt a Revolution‘ op om de Syrische bevolking te steunen in hun strijd tegen het regime.

In plaats van een kind adopteert de gulle gever een zogeheten revolutionaire commissie die demonstraties organiseren in het land, dus kleurplaten hoef je niet te verwachten uit bijvoorbeeld Hama of Homs.

Een reportage van ZDF over het Adopt a Revolution- initiatief van Abazid:

Het geld, waarmee je op eenzelfde manier als bij Foster Parents een kind adopteert, wordt niet gebruikt om wapens te kopen. Dat benadrukt Abazid (38) in een interview met Der Spiegel. De donaties, die overigens fysiek het land in moeten worden gesmokkeld, worden klein gehouden om te voorkomen dat er juist iets anders dan bijvoorbeeld flashdrives, voedsel of telefoonrekeningen van betaald kunnen worden.

Lees hier BBC’s ‘gids van de Syrische oppositie’

Het concept is erg idealistisch, maar ook gevaarlijk. Tot nu toe is er wel al een koerier in Syrië omgekomen, vertelt Abazid. Hij blijft echter positief, al kan hij ook niet met honderd procent garanderen dat het geld niet voor het kopen van wapens wordt gebruikt.

The committees send back reports. After all, their German “foster parents” want to know what’s happening with their money. Perabo [een van de medewerkers, red.] opens a file sent by a group in Al-Midan, a district of Damascus, which has received €2,250 so far. “We’ve bought flash drives, cell phones and SIM cards, and will pay for two Internet connections and four telephone bills,” he reads. The remaining money is enough to pay for printers, paper and the rent for two apartments. “The committees don’t get more money because they’re not supposed to buy weapons,” Abazid explains. The idea is to foster peaceful revolution, an idea Abazid says he still clings to. Still, they can’t be certain what their money is actually spent on.

Meer weten over dit initiatief? Bekijk hier de website van Adopt a Revolution.

Vergelijkbare berichten