|

‘Als er weer geprotesteerd wordt, gaan wij allemaal’

Voor onze webdocu over Itaquera interviewen we een inwoner van WK-wijk in São Paulo. Deze keer Sergio, van het comité ‘Geen rechten, dan ook geen WK’.

Voor of tegen het WK?

‘Iedereen die Itaquera kent, weet dat er hier ontzettend veel mis is. Het onderwijs is slecht, de gezondheidszorg functioneert niet, de infrastructuur in de wijk loopt achter. Dat zijn sociale problemen waar de mensen van Itaquera dagelijks mee te maken hebben. Zij reizen iedere dag in overvolle metro’s en staan in de rij voor het ziekenhuis. En de overheid heeft zo ontzettend veel geld in het WK gestoken: de organisatie, het stadion…wat een verspilling. Al dat geld had veel beter besteed kunnen worden.’

Je bent onderdeel van het comité ‘Geen rechten, dan ook geen WK’. Wat proberen jullie te bereiken?

‘Het comité bestaat uit mensen die zich inzetten voor Itaquera, die begrijpen wat er mis en vechten voor de rechten van de mensen in de wijk. We zetten ons bijvoorbeeld in voor de mensen uit Favela da Paz, de krottenwijk naast het stadion. Driehonderd families leven daar onder erbarmelijke omstandigheden. Nu worden ze verplaatst naar een nieuwe overheidswoning, maar weten ze niet wanneer, of naar welke locatie. Wij proberen deze mensen bij te staan door aandacht te vragen bij overheid en media.’

Waren jullie ook betrokken bij de protesten van afgelopen zomer?

‘Ja, zeker. Het waren manifestaties tegen de politiek, tegen de manier waarop ze ons behandelen. Tegen de verspilling van geld. De protesten vroegen op een vredelievende manier aandacht voor de prangende problemen. En niet door middel van geweld. De manier waarop de militaire politie tekeer ging tijdens de manifestaties was stuitend. Enkel repressie. Dat heeft niets te maken met het garanderen van de veiligheid. En uiteindelijk hebben de protesten ons niets opgeleverd.’

Denk je dat er ook protesten zullen zijn tijdens het WK?

‘Ik weet het niet, de overheid zal er alles aan doen om onrust te voorkomen. Maar als er weer geprotesteerd wordt, ga ik ook. Dan gaan wij allemaal.’

Ron Santing, Daan Dekker en Veerle Denissen zijn de makers van het documentaireproject Itaquera – a World Cup in the Backyard. Elke week bloggen zij op DBR over Itaquera, de rauwe buitenwijk van São Paulo waar het WK-voetbal komende zomer wordt afgetrapt. De makers volgen de ontwikkelingen in de wijk voor een webserie van zes afleveringen, die rondom het WK wordt uitgezonden.

De serie vertelt het verhaal van straatverkoper Djair, hiphop-artiest Douglas, favelaleider Drancy en politieagente Raquel: vier inwoners van Itaquera wiens leven op hun kop staat dankzij het WK.

Itaquera – a World Cup in the Backyard wordt gefinancierd via crowdfunding en is te vinden op Cinecrowd en Itaquerdoc.

Vergelijkbare berichten