|

Zelfs voor Kansas te rechts

Als God almachtig is, kan hij dan een steen maken die zo zwaar is dat zelfs hij hem niet kan optillen? Of om de ‘omnipotence paradox‘ in een politieke vorm te gieten: kunnen Tea Partiers een wetvoorstel schrijven dat zo rechts, zo conservatief en zo discriminatoir is, dat zelfs hun ideologische bondgenoten er niet mee akkoord gaan? Het antwoord luidde vorige week in Kansas en het was een volmondig ‘ja’.

Het Huis van Afgevaardigden in Kansas, een van de roodste staten in de VS, nam vorige week een wet aan om religieuze overtuigingen en principes te beschermen. Tenminste, dat is hoe de voorstanders van de wet het omschreven. Critici zagen het toch iets anders: de voorstanders van het wetsvoorstel willen de uitbaters van bijvoorbeeld winkels, hotels, bioscopen en restaurants het recht geven om homoseksuele stellen (ze hoeven niet eens getrouwd te zijn) te weigeren, als ze religieuze bezwaren hebben tegen homoseksualiteit.

Het commentaar op de wet was niet van de lucht, en hij werd niet geheel onterecht vergeleken met de Jim Crow-wetten die van het einde van de negentiende tot de jaren zestig van de twintigste eeuw van kracht waren. Maar de voorstanders van discriminatie op basis van seksuele geaardheid rekenden zich te vroeg rijk: de senaat in Kansas ziet er namelijk niets in om discriminatie op deze manier in de wet te verankeren.

bubblers2

De voorzitter van de senaat, Susan Wagle, benadrukte in een verklaring dat zij uiteraard een groot voorstander is van religieuze vrijheid en traditionale huwelijken, maar dat er ergens een grens moet worden getrokken. Minder dan de helft van haar partijgenoten in de senaat was bereid de wet te steunen en bij de Democraten hoeven de voorstanders al helemaal niet aan te kloppen.

A strong majority of my members support laws that define traditional marriage, protect religious institutions and protect individuals from being forced to violate their personal moral values.

However, my members also don’t condone discrimination.

De evolutie van de Republikeinse Partij was er de afgelopen jaren een van alsmaar verder naar rechts opschuiven. Verlies je verkiezingen? Dan maak je het voor de achterban van je tegenstander moeilijker om te stemmen. De laagste belastingen in tientallen jaren? Stel meeer belastingverlagingen voor. Er leek geen grens te bestaan voor de partij, geen eindpunt op het politieke spectrum dat ver genoeg naar rechts was.

Maar het herintroduceren van Jim Crow, maar dan voor homoseksuele stellen in plaats van niet-blanken, is kennelijk een stap te ver. Zelfs in Kansas. En dat mag met een gezonde dosis optimisme gewoon als een goed teken worden beschouwd.

Vergelijkbare berichten