|

In Assads Syrië kon je twee jaar geleden nog facebooken, nu zitten bloggers in de cel

Zelfs in Assads Syrië kan je facebookenschreven journalisten Dirk Wanrooij en Janno Lanjouw precies twee jaar geleden voor nrc.next. Daar spraken ze in Damascus onder andere de prominente bloggers Hussein Ghrer en Razan Ghazzawi over hoe zij de Syrische internetcensuur omzeilden en zelfs konden Facebooken.

Vorige week werd bekend dat Ghrer (portret) na vier maanden hechtenis zonder enige vorm van proces in hongerstaking ging. Ghazzawi werd sinds de opstand in Syrië begon ook al meerdere malen gearresteerd.

Lanjouw en Wanrooij schreven daarom een follow-up over hun verhaal uit de zomer van 2010. Het optimisme van toen heeft plaatsgemaakt voor de bloederige realiteit. Niet alleen een werkelijkheid van dagelijkse geweld, maar ook de menselijke tragiek.

‘Twee jaar geleden was hij [Ghrer] niet erg onder de indruk van het verbod op Facebook dat toen in Syrië van kracht was. “Internet is toch niet tegen te houden”, zei hij zelfverzekerd. “De jeugd is veel slimmer. Via Saoedische proxyservers (omleidingen op internet, red.) komt iedereen toch wel internet op.” Hij vergeleek het met satelliettelevisie: ook dat had het regime in de jaren tachtig proberen te verbieden. “Kijk nu maar eens om je heen in Damascus”, zei Hussein. “Er is bijna geen huis zonder schotel te vinden.” Nu zit Hussein Ghreir in een cel’

Lees het hele artikel vandaag in nrc.next of op het blog van Janno Lanjouw.

Lees ook:

Het interview met Egypte-correspondent Dirk Wanrooij voor rubriek De (Jonge) Correspondent
Watching Syria’s War voorziet video’s van opstand van broodnodige context
De Internationale Dag van de Persvrijheid: hier had een Syrische blogger moeten spreken
Zijn handen werden gebroken door het regime, maar de Syrische cartoonist Ali Farzat tekent weer (voor The Guardian)

Vergelijkbare berichten