|

Het imago(probleem) van Praag

SONY DSC
Tsjechisch bier wordt in halve liters geschonken. Foto Laura Postma

Een plas kots midden op de stoep. De etensresten sijpelen tussen de kinderkopjes. Ik kom het meerdere keren per week tegen als ik in het centrum van Praag door de straten loop. Er wordt blijkbaar zo veel gekotst in de stad dat niet alles voordat de zon opkomt opgeruimd kan worden.

Deze week houd ik me meer dan normaal bezig met kots en dan voornamelijk met alles wat daar aan vooraf gaat. Praag kampt namelijk met het probleem dat het grote groepen, vooral mannelijke, bezoekers aantrekt die zich storten op het goedkope bier en vervolgens rotzooi trappen.

Bier en onveilige seks
In november vorig jaar zond de BBC een documentaire uit over Britten die hun vrijgezellenfeest in de Tsjechische hoofdstad vieren. Behalve overmatig drinken wordt er ook vaak drugs gebruikt en worden er prostituees bezocht. In veel gevallen wordt er aan onveilige seks gedaan en neemt de toekomstige bruidegom een geslachtsziekte mee terug naar Groot-Brittannië.

Ik ben nu bezig met een radioreportage over een organisatie die probeert prostituees in te lichten over de risico’s van onveilige seks en die hen de mogelijkheid biedt om zich gratis regelmatig te laten onderzoeken. Daarnaast deelt de organisatie folders uit aan feestende toeristen.

Het is de vraag of het helpt. Praag heeft nu eenmaal het imago dat bier goedkoper is dan water (wat overigens nog waar is ook) en Tsjechië staat nou eenmaal bekend als het land van de mooie vrouwen. Die combinatie is voor sommigen erg verleidelijk.

Wereldberoemde Denen
De toeristenbranche in Praag is zich ondanks de problemen ervan bewust dat juist deze groepen veel geld in het laatje brengen. Uit de BBC-documentaire bleek dat feestende Britten in een weekend gemiddeld zo’n vijfhonderd pond uitgeven.

Inmiddels bezorgen ook de Denen Praag kopzorgen. Het is nu voorjaarsvakantie in Denemarken en sinds vorige week bevinden zich duizenden Denen in de hoofdstad. Vorig jaar rond deze tijd werden zij wereldberoemd in Praag nadat een groep dronken Denen een ravage in het stadscentrum had aangericht. Daarom zijn er dit jaar extra maatregelen genomen en zijn er zelfs Deense politieagenten naar Praag gehaald om hun landgenoten in de gaten te houden en hen eventueel aan te spreken op hun gedrag.

Als correspondent vind ik het interessant om de vele gezichten van Praag te kunnen laten zien. Eerder maakte ik reportages over religieus toerisme, de homo-scene en de gala-cultuur in Tsjechië. Kots en (onveilige) seks zijn misschien wat minder vleiend voor de hoofdstad, maar horen er wel een beetje bij.

 

Vergelijkbare berichten