Zondag Verkiezingsdag: correspondenten die je moet volgen

Op de laatste dag van de Europese Verkiezingen wordt er niet alleen voor Europa gestemd. Vandaag gaat in België, Oekraïne en Colombia het volk naar de stembus om te stemmen voor de landelijke regering. Voor een overzicht selecteert De Buitenlandredactie een aantal journalisten die twitteren over de verkiezingen in deze landen.

Oekraïne
De meest besproken verkiezingen zijn die in Oekraïne, waar het verloop van het stemmen als graadmeter wordt gezien van het gezag van Kiev. Van dreigementen aan stemmers tot het slopen van stemlokalen door gewapende separatisten; in het oostelijke deel van het land wordt al dagen alles in het werk gesteld om de verkiezingen te blokkeren. Vanuit Kiev komen juist berichten over een hoge opkomst.

VRT-correspondent Jan Balliauw (Twitter: @balliauw) doet verslag vanuit de oostelijke stad Donetsk, waar de pro-Russische separatisten de macht hebben. Fleur de Weerd is freelance-journalist voor o.a. Trouw (Twitter: @FleurdeWeerd) en twittert vanuit een stemlokaal in Dnjepropetrovsk – een oostelijke stad waar de vonk van de separatisten moeilijk lijkt over te slaan op de bevolking. Lucian Kim (Twitter: @Lucian_Kim) houdt je op de hoogte vanuit de hoofdstad Kiev.

Colombia
Ook in Colombia zijn de stembureaus geopend, er wordt gekozen voor een nieuwe president. De zittende president Juan Manuel Santos ligt daar nek-aan-nek met Oscar Zuluaga – die wordt gesteund door de vorige president Uribe. Als geen van de twee een absolute meerderheid behaalt, zal er een tweede ronde plaatsvinden op 15 juni. Wie het ook wordt, de nieuwe president gaat het druk krijgen. Colombia heeft te maken met veel criminaliteit, moeizame vredesbesprekingen met rebellengroep FARC en heeft ondertussen te lijden onder criminele groeperingen die een drugsoorlog met elkaar uitvechten.

Voor Al Jazeera zit Chris Arsenault (Twitter: @chrisarsenaul) in de hoofdstad Bogota. Wies Ubags, bericht als freelance correspondent voor o.a. ANP en VRT over de verkiezingen in Colombia. (Twitter: @wiesubags) BNR-correspondent Arjan Meesterburrie (Twitter: @meesterburrie) volgt de verkiezingen vanuit buurland Ecuador. Ook Jim Wyss en Juan Ferero, respectievelijk correspondent voor de Miami Herald en de Wall Street Journal, twitteren vanuit Bogota (Twitter: @jimwyss en @JmforeroJuan)

België
Tot slot wordt er ook in België gestemd, naast Europese zijn er vandaag ook gewestelijke en federale verkiezingen bij onze zuiderburen. De vorige federale regering onder leiding van Elio di Rupo werd na een slopende formatie van 541 dagen geformeerd, waarbij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart de Wever in de oppositie terechtkwam. De Vlaamse N-VA en de Waalse Parti Socialiste van Di Rupo gaan op dit moment nek-aan-nek, en staan bovendien op veel punten lijnrecht tegenover elkaar.

Te volgen: Namens de Vlaamse zender VTM twittert presentator Stef Wauters tussen de uitzendingen door. (Twitter: @stefwauters_vtm) Voor de NOS is Joris van Poppel de man in Brussel (Twitter: @JorisNOS) Zelf tipt van Poppel Ivan de Vadder van de VRT (Twitter: @vadderiVRT) die ook wel te boek zou staan als de Herman de Schermman van België.

Vergelijkbare berichten