|

Waarom zijn Britse media negatief over moslims?

Verslaggeving over de Islam en moslims is in Groot-Brittannië de afgelopen jaren sterk toegenomen, en in overgrote mate negatief van toon. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Birmingham. Als reden worden onder meer de aanslagen in Londen van 7 juli 2005 gegeven, maar ook de toename van het aantal moslims in Groot-Brittannië. Is de negatieve invalshoek in verhalen over moslims gebaseerd op angst, geven de Britse media de stemming onder de bevolking weer of is er sprake van kwade opzet – iets waar Britse media sinds het ‘phone hacking-schandaal’ van News of the World niet onbekend mee zijn?

Al Jazeera’s Listening Post legt deze vragen neer bij journalisten, professoren en een vertegenwoordiging van de Britse moslimgemeenschap.

Vergelijkbare berichten