Foto Itaquera – a World Cup in the Backyard
|

5 tips voor een geslaagde crowdfunding

Televisiemaker Veerle Denissen zocht met behulp van crowdfunding financiering voor het project Itaquera – a World Cup in the Backyard Een documentaireserie over vier bewoners van de arme wijk Itaquera in São Paulo, waar straks het WK begint. 35 Dagen, 10.000 euro. Hoe krijg je dat voor elkaar als beginnend documentairemaker? Vijf tips:

Woensdag 5 maart, 12.00 Nederlandse tijd, 08.00 in Sao Paulo. De deadline van onzecrowdfundingcampagne. 10.000 euro moesten we in 35 dagen binnenhalen. Het is ons gelukt! We hebben 11.297 euro opgehaald voor ons documentaireproject. Het was stressvol, verslavend en vooral leerzaam. Een paar tips voor de beginnende crowdfunder van de -inmiddels- ervaringsdeskundige.

Tip 1
Steek je kop in het zand. Duik er vol overtuiging in, zet je trots opzij (heel ver opzij). Bedel, vraag, schreeuw om aandacht. Bij iedereen. Niet alleen bij je beste vrienden en familie, ook bij collega’s, ex-collega’s en bekenden. Je hebt een topidee en een superplan om dat te realiseren. Iedereen moet en zal daar onderdeel van worden.

Tip 2
Accepteer een tijdelijke social media-verslaving. Continu kijken of er wat op facebookgebeurt. Wordt er over jouw project getweet? Ok, toch nog maar een nieuw berichtje plaatsen dan. Veracht jezelf niet als je tijdens het avondeten voor de zoveelste keer je telefoon erbij pakt. Het maakt allemaal niet uit, het hoort erbij. En wees gerust: het gaat weer over, al vertoon ik wel afkickverschijnselen.

Tip 3
Houd een mooie bijdrage achter de hand voor als de crowdfunding stagneert – geld dat een bedrijf in jouw project wil steken, het geld dat een mediapartner bijdraagt, wat dan ook. Op ongeveer de helft van je crowdfundingsperiode heb je niks nieuws meer te vertellen. Mensen geloven het wel even met dat gefund van je, hebben al gestort of denken dat storten geen haast heeft. Dan heb je een boost nodig. Je hebt een nieuwtje en kunt mensen weer meetrekken in je enthousiasme. Werkt echt!

Tip 4
Crowdfund dichtbij huis. Zorg dat je zoveel mogelijk je gezicht kunt laten zien, face to face komt je enthousiasme pas echt over. Hebben mensen je nooit ontmoet, dan is de kans klein dat ze je geld geven. Publiciteit is leuk en goed om het succes van je project te onderstrepen, maar geen enkel interview dat we hebben gegeven of artikel dat aan ons project gewijd is, heeft een directe donatie opgeleverd.

Tip 5
Tot slot: neem vrij als het voorbij is. Even tot rust komen en het laten bezinken. En dan kun je je eindelijk bezig gaan houden met de productie.

Vergelijkbare berichten