|

De Grote Correspondentenwissel: Olaf Koens volgt Roel Geeraedts op in Tel Aviv

Olaf Koens

Groot transfernieuws in de correspondentenwereld: Olaf Koens gaat dit najaar de plek van Roel Geeraedts overnemen als RTL-correspondent in het Midden-Oosten. Geeraedts op zijn beurt keert terug naar Nederland.

“Ik wil tegen de muur oplopen. Dat ik opeens denk: ‘nu niet meer’. Dat ik dan ‘pats’ mijn laptop dicht doe, mijn spullen pak en denk: ‘dat heb ik gehad’. Ik wil niet over drie jaar dat ik in Amsterdam Oost zit met vrouw en kinderen en dan denk : ‘was ik maar in Rusland gebleven’. Als ik terugdenk moet dat zijn: ‘zak maar in de stront met je Rusland. Ik heb het helemaal gehad’. ”

Deze woorden sprak Rusland-correspondent Olaf Koens in het najaar van 2012 in een interview met De Buitenlandredactie. Vandaag, 2,5 jaar later, was het dan zover: via Twitter maakte Koens zijn aanstaande vertrek uit Rusland bekend. Hij verruilt in oktober Moskou voor Tel Aviv, waar hij Roel Geeraedts opvolgt als RTL-correspondent in het Midden-Oosten.

In het persbericht dat RTL Nieuws rondstuurde zegt Koens blij te zijn met een andere standplaats, een andere taal en een andere dynamiek. Met zijn overplaatsing naar Tel Aviv neemt hij tevens afscheid als Volkskrant-correspondent. Wie hem daar opvolgt is nog niet bekend.

Roel Geeraedts, foto: RTL Nieuws
Roel Geeraedts, foto: RTL Nieuws

Roel Geeraedts terug naar Nederland
De wissel betekent voor Roel Geeraedts dat hij terugkeert naar Nederland. Sinds hij vijf jaar geleden plots de leegte moest vullen die Conny Mus bij zijn overlijden achterliet, is Geeraedts voor zijn gevoel waarschijnlijk een veelvoud ouder geworden.

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen, het massale geweld dat opbloeide tijdens de Arabische Lente, de opkomst van IS en de onthoofding van collega-journalist James Foley: in de zomer van 2014 werd het hem allemaal even teveel. Hij schreef de frustraties van zich af.

“Mijn bestaan als correspondent in het Midden-Oosten is een marathon waarbij ik tussendoor ook nog sprintjes moet trekken. Ik kon simpelweg even de sprintjes niet meer aan. Omringd door zo veel geweld, voelde mijn hart leeg en mijn hoofd overvol. Al het vergoten bloed om mij heen sijpelde als lood in mijn schoenen.”

Gelukkig… is er altijd nog humus
Ruim een jaar na het schrijven van zijn blog zet Geeraedts dus een punt achter het correspondentschap in Tel Aviv. Olaf Koens kan zijn borst natmaken. Gelukkig voor hem valt uit Geeraedts’ Twitter-timeline op te maken dat het niet alleen kommer en kwel is, dat er ook nog plezier te beleven valt in het Midden-Oosten en je er als humus-liefhebber een buitengewoon goed bestaan hebt.

Vergelijkbare berichten