|

Democratie, Missouri Edition: ‘samenzweringen’, censuur en sissers

Op 7 februari mochten de inwoners van Missouri hun stem uitbrengen in de Republikeinse voorverkiezingen. Nou ja, echte verkiezingen waren het niet aangezien de stemmen niet telden. De ‘verkiezingsuitslag’ was net zo bindend als een poll op Hyves.nl. Nee, de echte beslissing viel afgelopen zaterdag in Missouri, toen daar de zogenoemde caucus werd gehouden. En de uitslag, of beter gezegd het gebrek daaraan, was opmerkelijk te noemen.

Caucuses zijn dorpsvergaderingen van enthousiaste aanhangers

Een caucus is eigenlijk een soort dorpsvergadering. Aanhangers van de verschillende kandidaten houden bevlogen toespraken over hun ‘guy’ (of girl), waarna er via diverse ingewikkelde procedures vanuit de eigen gelederen kiesmannen worden geselecteerd.

Wat is een caucus? Deze video legt het haarfijn uit:

Voor een kandidaat hangt de uitslag van een caucus dus sterk af van het enthousiasme van de aanhangers. Vandaar ook dat Barack Obama het in de Democratische voorverkiezingen in 2008 zo goed deed in caucus-staten.  Ook Republikein Ron Paul, op wiens fanatieke volgelingen Jim Jones nog jaloers zou zijn, doet het dit jaar het beste bij de caucuses.

Paranoia zorgt voor onrust caucus Missouri

En zo komen we terug bij een caucus in een district in Missouri. Hier werd gefluisterd dat de aanhangers van Ron Paul en Mitt Romney het op een akkoordje hadden gegooid om de achterban van Rick Santorum buiten te sluiten.

Dit viel niet in goede aarde bij de tijdelijke voorzitter van de caucus, Eugene Dokes. Na eerste het publiek op de tenen te hebben getrapt door elke vorm van opnameapparatuur te verbieden besloot hij vervolgens geen hulp nodig te hebben bij het verkiezen van een voorzitter.

Toen het publiek al te rumoerig werd besloot de beste man de caucus maar te beëindigen, zonder dat er iets was beslist. Twee mensen die weigerden de gymzaal te verlaten werden door de politie gearresteerd.

Het eindresultaat: dit district zal niet worden gehoord bij de verkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidaat. Dokes zei na afloop met de Republikeinse partij in Missouri te praten over hoe het district alsnog kan worden vertegenwoordigd, maar of dat ergens op uitloopt is nog niet bekend.

Vergelijkbare berichten