|

‘Laat je door je hart leiden, maar verlies je hoofd niet’

Bio: Guus Valk (35) is sinds de zomer van 2011 Amerika-correspondent voor NRC Handelsblad en nrc.next. Van 2008-2011 versloeg hij voor deze kranten Israël en de Palestijnse gebieden en daarvoor was hij politiek redacteur. Hij blogt voor nrc.nl over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volg hem op twitter via @apjvalk.

Waarom heb je gekozen voor het correspondentschap?

“Het correspondentschap is een van de interessantste vormen van journalistiek. Je krijgt de ruimte je te verdiepen in een land of regio, en te achterhalen wat er leeft, hoe een samenleving in elkaar zit. Het dwingt me mijn Nederlandse blik te verruimen, en de bagage die dat oplevert is levenslang waardevol.”

Welk verhaal wil je tijdens je correspondentschap vertellen?

“Verhalen die een klein beetje duidelijk maken hoe in de VS geleefd en gedacht wordt, en verhalen die de rol van de VS op het wereldtoneel laten zien.”


Wat is het meest veranderd in je leven? Moest je erg wennen?

“Werk en privé zijn totaal niet meer te scheiden sinds ik correspondent ben. Ik werk vaak thuis, op de gekste tijdstippen, en gebruik observaties en ervaringen uit het dagelijks leven graag in verhalen. Ik sta bovendien verder af van de redactie. Ik hoef niet meer te vergaderen, een ochtendoverleg over de telefoon daargelaten. Een correspondent is verlost van Nederlandse verplichtingen, van vergaderen tot verjaardagen, maar daar staat tegenover dat kleine dingen heel veel tijd en energie kunnen kosten. Ik heb bijvoorbeeld twee rijbewijzen gehaald (en voor mijn Israëlische rijbewijs was ik bezig aan een eindeloze bureaucratische tocht toen ik naar de VS verkaste). Daarbij komt een culturele schok die iedereen meemaakt die naar het buitenland verhuist. Soms denk je een land in de vingers te hebben, soms is dat gevoel opeens helemaal weg. Wat ik erg leuk vind, is om in contact te blijven met lezers en volgers via Twitter. Op die manier houd je gevoel voor de vragen die een Nederlands publiek heeft over het land.”

Op welk verhaal ben je het trotst?

“Journalistiek cliché: op mijn volgende verhaal. Eerlijk antwoord: ik zou het niet weten.”

Wat is jouw gouden tip voor journalisten die correspondent willen worden?

“Laat je door je hart leiden, maar verlies je hoofd niet. Een correspondentschap is prachtig werk dat ik nooit had willen missen. Maar het wordt pas mooi als het goed geregeld is, denk ik. Maak een realistische begroting, zoek een gebied waar je iets mee hebt of echt nieuwsgierig naar bent, zoek naar de beste journalistieke boeken die erover verschenen zijn en ontwikkel een idee, een motief in je werk. Denk niet dat een correspondentschap een eindstation is, het komt voor veel journalisten juist vroeg in de carrière.”

Vergelijkbare berichten