|

Het Iraakse Olympische roeiteam, een grimmige Cool Runnings

Het nationale roeiteam van Irak heeft later deze maand in Zuid-Korea nog maar een kans om zich te kwalificeren voor de aankomende Olympische Spelen. Hun strijd te wedijveren met de beste roeiers in Londen leest als het verhaal van Cool Runnings (Imdb), alleen is het een stuk grimmiger.

Dat legde Haider Nozad, een van de Iraakse roeiers, al eens in 2008 uit aan The New York Times. Terwijl vaak op de achtergrond explosies of gevechten te horen waren, oefende hij met zijn teamgenoot Hussein Jebur in de Tigris in Bagdad, de zogenoemde ‘River of Death’. Tijdens de tweede Golfoorlog botsten Jebur en Nozad meer dan eens tegen lijken die gedumpt werden in de rivier. Wat de trainingen nog bizarder maakten, vanwege veiligheidsvoorwaarden moesten zij ook vaak in rondjes roeien, een vreemde training voor de topsporters.

De Franse filmmakers Anne-Sophie Le Mauff en Véronique Mauduy volgden het Iraakse Olympische team al sinds vorig jaar en brengen de afgelopen weken nieuwe afleveringen van hun serie Bagdad Galère sur Rue89 uit op YouTube. Bekijk hieronder de eerste aflevering:


Via The Lede

Lees bij Al Jazeera meer over Iraakse atleten die zich klaarmaken voor de Olympische Spelen in Londen en de gruwelijkheden die zij meemaakten.

Vergelijkbare berichten