|

Vergeet de NOS, deze sites en zenders moet je tijdens de verkiezingsnacht volgen

De Amerikaanse bevolking kiest morgenavond haar president. Wordt het nog vier jaar Barack Obama, of krijgt Mitt Romney de sleutels van het Witte Huis? De Amerikaanse verkiezingen zijn nou eenmaal een circus, en trekken niet alleen een binnenlands publiek. Ook mensen buiten de Verenigde Staten zijn gefascineerd en net als vier jaar geleden worden er allerlei feesten en evenementen georganiseerd, zoals de Verkiezingsnacht van campagnebureau BKB in de Melkweg.

Maar de echte politieke junks willen natuurlijk niet worden afgeleid door speeches, grote menigtes en drank. De echte junks zitten thuis (of op werk), met meerdere schermen voor hun neus. Exitpolls checken, verschillende zenders volgen. De vinger aan de spreekwoordelijke pols.

Je kunt natuurlijk de verslaggeving van de NOS volgen, die de hele nacht live zullen uitzenden met onder meer Rob Trip als presentator, en Eelco Bos van Rosenthal vanuit de VS zelf.

Maar waarom zou je niet afstemmen op een van de Amerikaanse zenders? ‘When in Rome’ en zo. De Amerikaanse zenders zijn vrij eenvoudig te vinden via Google. Er zijn een aantal websites waar je gratis terecht kan voor livestreams. Het is ook goed mogelijk dat je op de websites van de zenders zelf terecht kan voor een stream.

Voor uitgesproken fans van een van de beide kandidaten zijn er zenders die op verkiezingsnacht niets liever doen dan jou naar de mond praten: MSNBC voor de Democraten, en FOX News voor de Republikeinen. De aversie voor feiten en cijfers is wel wat sterker bij de mensen van FOX, maar wellicht komt dat omdat hun ‘guy’ achter staat in de peilingen in swing states.

En dan is er nog CNN. De zender die al jaren probeert zich neer te zetten als het neutrale alternatief voor de eerder genoemde zenders. CNN wil nog wel eens proberen de show te stelen met technologische snufjes, zoals het hologram tijdens de vorige verkiezingen dat eigenlijk geen hologram was. Zoals je hier kunt lezen heeft CNN een spiksplinternieuw, hypermoderne studio en gaan ze over de ´races´ in de Senaat berichten door middel van een ‘Virtual Senate’. Het is te hopen dat ze met alle technologische snufjes niet vergeten het nieuws te verslaan.

De minst hysterische berichtgeving zal je waarschijnlijk vinden bij de mensen van C-Span. Dit is de zender die buiten verkiezingstijd onder meer de uitzendingen van debatten in het Congres verzorgt. C-Span kan wat droog zijn, maar na de debatten was er altijd een moment in het programma dat ze telefoontjes van kijkers aannamen. De meest onsamenhangende verhalen en de meest onvoorstelbare samenzweringstheorieën komen hier aan bod. Zeker waard om een keer gezien/gehoord te hebben.

Dan nog een paar websites die handig kunnen zijn om de uitslagen bij te houden, en alvast vooruit te kijken naar morgennacht.

Realclearpolitics: overzicht van alle peilingen, waar je snel kan zie wie gemiddeld voor of achter staat in welke staat.

270towin: Hier kan je zelf een Electoral College-kaart samenstellen, en kijken wie met winst in welke staten de verkiezingen kan beslissen.

NYTimes Swingstates flowchart: Houd naar mate de avond vordert precies bij wie welke swing state pakt, en wat dat betekent voor de einduitslag.

Vergelijkbare berichten