|

De foto die de Irak-oorlog een gezicht gaf

Het is april 2004. Er woedt een bloedige strijd tussen Irakese opstandelingen en het Amerikaanse leger om de stad Fallujah, even ten westen van Bagdad. Een paar uur voordat deze foto wordt genomen, wordt aan de rand van de stad een auto aangevallen. De vier Amerikaanse inzittenden, naar verluidt huursoldaten van het omstreden privéleger Blackwater, worden gelyncht door een woedende menigte.

De lichamen worden verminkt met kapmessen, in brand gestoken en vervolgens door de straten van de stad gesleept. De lens van AP-fotograaf Khalid Mohammed vangt het moment waarop de verkoolde en onthoofde lichamen omhoog worden gehesen aan een brug. Een uitzinnige menigte scandeert leuzen en viert de moordpartij.

Mission Accomplished?
Nu, tien jaar later, is pas duidelijk te zien wat de betekenis van Khalid Mohammed’s foto was. In 2003 had president Bush het einde van de grootschalige invasie in Irak aangekondigd op het Amerikaanse marineschip USS Abraham Lincoln. Bush’ overwinningsspeech, maar vooral het banier achter hem (Mission Accomplished) werden door de foto uit Fallujah in een pijnlijk contrast gezet.

De lichamen aan de brug, de joelende menigte: alles in het beeld liet zien dat de oorlog nog lang niet voorbij was, en dat ‘de vijand’ er anders uitzag dan een groepje bebaarde Al Quaeda-strijders met tulbanden en kalasjnikovs. De foto liet ’the war on terror’ zien zoals we hem vandaag de dag kennen: een uitputtende guerrillastrijd, waarin de meeste (burger)slachtoffers op dat moment nog moesten vallen.

Khalid Mohammed is chef voor AP Photo in Irak, en kwam een kort na de slachtpartij aan in Fallujah. “God, dit moet ik vastleggen,” was het eerste wat door hem heenschoot toen hij de lichamen aan de brug zag hangen. Met gevaar voor eigen leven ging hij tussen de uitzinnige menigte staan, en schoot snel wat foto’s. Op het moment dat de massa zich tegen hem dreigde te keren kon hij met de auto wegkomen.

Lees het verhaal achter de foto hier.

Vergelijkbare berichten