|

Wordt Peter Teffer ‘onze man in Ecuador’?


Peter Teffer raakte geïnspireerd door het crowdfund-project van Olaf Koens. Die haalde in 2010 binnen drie dagen genoeg geld op om de verkiezingen in Azerbeidzjan te verslaan, geld dat de Rusland-correspondent niet kon krijgen via zijn reguliere werkgever. Ook The Sochi Project, wiens initiatiefnemers over de Kaukasus schrijven, inspireerde Teffer.

De freelance journalist, voor onder andere NRC , Trouw en The New York Times, wil eenzelfde project opzetten met ‘onze man in Ecuador’. Maar dan niet richting het oosten, maar het westen; naar Zuid-Amerika.

De lezer kunnen zien
Teffer hoopt via voordekunst.nl begin volgend jaar vijf weken lang reportages te maken in Ecuador. Over de aankomende presidentsverkiezingen, maar ook gewoon “mooie verhalen” voor radio en geschreven media. Teffer:

“Ik ben benieuwd of het lukt, of er een specifiek publiek te vinden is dat voor mijn producties wil betalen. Dan schrijf ik niet voor een krant waarvan ik de lezer niet zie, maar voor misschien vijftig mensen waarvan ik weet dat zij mijn stukken lezen.”

Dat is ook de reden dat Teffer heeft gekozen voor een pitch op voordekunst en geen subsidie aanvroeg voor zijn project.

“Anders weet je alsnog niet of iemand je stukken leest”.


Aantonen dat niches werken
Maar waarom Ecuador? De verkiezingen geven een actuele aanleiding, net als WikiLeaks-oprichter Julian Assange die er afgelopen jaar asiel aanvroeg. Maar Teffer wil vooral meer aandacht genereren voor Zuid-Amerika, volgens hem een verwaarloosd gebied in de Nederlandse media. Hij verbleef al eerder drie maanden in Bolivia, en wil met zijn crowdfund-project aantonen dat er ook in Nederland behoefte is aan berichtgeving over een specifiek gebied in het buitenland. Dat niches werken.

Daarom wil Teffer de komende maand 1.785 euro ophalen voor zijn project. Duizend euro voor de tickets, zevenhonderd voor lokaal vervoer en hotelkosten. (De rest, 5 procent, is voor Voordekunst.)

Donateuren krijgen, afhankelijk van het bedrag, iets terug van Teffer. Een exclusief wekelijks digitaal magazine met zijn verhalen uit Ecuador, podcasts, een fotoboek en/of een lezing over het project. Daarnaast probeert hij ook andere verhalen te maken en te verkopen aan zijn eigen opdrachtgevers.

Niet alleen de ‘gun’-facor maar ook liefde voor buitenlandjournalistiek
Na twee dagen heeft Teffer met zeven donateurs al 125 euro opgehaald. Hij heeft er vertrouwen in dat het hem de komende 27 dagen gaat lukken het volledige bedrag op te halen. Teffer hoopt wel dat het aantal vrienden dat zijn plannen steunt gering blijft, al kan hij de zogeheten “gun-factor” natuurlijk goed gebruiken.

“Hopelijk zullen vooral mensen bijdragen die geïnteresseerd zijn in Ecuador of de buitenlandjournalistiek een warm hart toedragen.”

Volg de voortgang van het crowdfundproject ‘onze man in Ecuador’ op Voordekunst of op @peterteffer.

Vergelijkbare berichten