Foto Annabell van den Berge
|

Er zijn geen trainingskampen…

Een foto nemen van iets dat niet bestaat. Kan dat? Hierboven een foto genomen door Annabell. Van iets dat niet bestaat. ‘Jeff speelt volleybal op een opleidingscentrum voor Koerdische rebellen, op een niet nader te noemen locatie’ zullen we hem noemen.

Een jong klein meisje ontkent, zonder ook maar met haar ogen te knipperen, het bestaan van militaire trainingskampen voor Koerdische rebellen. Dit kleine meisje is aangesteld door de Democratische Eenheids Partij (PYD) als contactpersoon voor de media. Onze afspraak met de aardige commandante van het trainingscentrum kan dan ook niet doorgaan. Want wat er niet is dat kun je niet bezoeken. Geen speld tussen te krijgen. Een sneu einde van wat enkele dagen geleden nog een veelbelovende trip door Koerdistan was.

Het mediacentrum regeert
Het gaat mis op het moment dat we in Qamishlo aankomen. Daar worden we naar mediacentrum nummer één gebracht. Een klein, ouder meisje zwaait hier de scepter. Zij bepaalt wat wel en niet kan. Onder het mom van veiligheid kunnen we weinig andere kanten op dan de kanten die de PYD welgevallen. Er valt niets te doen of te zien zonder dat het mediacentrum er de hand in heeft. Het kleine oudere meisje schept duidelijk genoegen in haar positie. Op een onplezierige, hautaine manier commandeert ze ons in het rond. Na twee dagen vertrekken we.

Even ruiken we de vrijheid. We bereiken de rebellen van de YPG en kunnen morgen terug naar het trainingskamp om schietoefeningen vast te leggen. We slapen bij een alleraardigste familie die ons de volgende ochtend afdropt. Bij mediacentrum nummer twee.

Stiekeme meneren en mevrouwen
Misschien zijn de dingen hier anders? Hoopvol vragen we om een lift naar onze afspraak. Maar nee, die trainingskampen, die zijn er dus niet. ‘Maar we hebben een afspraak, we waren daar al eerder.’ Een glazige blik, dan een ingeving: ‘Wil je de klaslokalen zien, de bibliotheek misschien?’

Achter de ruggen van de moedige jongens en meisjes in uniform die vechten voor hun vrijheid, bouwen stiekeme meneren en mevrouwen in pakken rustig aan een bureaucratie. Met alles wat daarbij hoort.

Volg Annabell van den Berghe en Jeffry Ruigendijk gedurende hun journalistieke reis door Koerdisch Syrië op De Buitenlandredactie en op Twitter: @Annabellvdb en @JeffRuig.

Vergelijkbare berichten