Vulkanen in Rwanda. Foto Saskia Houttuin
|

Goma

De marktverkopers zijn verrukt wanneer we een kijkje nemen bij hun stalletje vol Afrikaanse maskers (‘authentique!’), kralenkettingen en ander curiosa. Sinds Goma vorig jaar het middelpunt was van rebellengeweld komen er weinig toeristen meer naar de grensstad. Afdingen was nog nooit zo gemakkelijk.

Toen Goma een aantal jaren geleden nog wel toeristen aantrok, vestigde Gotan uit de Indische stad Calcutta zich in Oost-Congo. Gewoon, omdat je hier goed zaken kunt doen. Strategisch geplaatst tussen de verschillende NGO’s en vestigingen van de VN-vredesmacht Monusco opende Gotan in 2007 zijn Indisch restaurant Salt and Pepper, waar je butter chicken en lamscurry kan eten. Sinds de crisis rond rebellenbeweging M23 voelt hij zich niet meer veilig; na zonsondergang gaat hij de straat niet meer op.

Het is niet de M23 die hij vreest, maar de gevangenen die zij tijdens de bezetting eind vorig jaar hebben vrijgelaten. Bandieten terroriseren de asgrijze straten van Goma, en dus blijft iedereen binnen, bang voor geweld in de nacht. Hoewel fantastisch gelegen tussen de Nyiragongo vulkaan en het Kivumeer is het er op dit moment verre van leuk. En dat geldt niet alleen voor toeristen.

Vergelijkbare berichten