Foto Benjamin Dürr

Nieuws vinden, verhalen ontwikkelen

Soms liggen onderwerpen op straat, soms moet je creatief zijn – maar hoe weet je waarover je moet schrijven als correspondent? Hoe begin je met werken? Hoe vind je bronnen en onderwerpen in een nieuw land? Deel twee in de serie Dagboek van een correspondent.

Dag 8
Ik zit in een taxi, we rijden weg. Volgens mij de verkeerde kant op. “Weet jij waar we heen moeten?“ vraag ik. De chauffeur kijkt verbaasd. “Natuurlijk“, antwoordt hij. “Als ík dat niet zou weten…? Ik heb er een gevoel voor.“ Een taxichauffeur moet zijn stad kennen. Het duurt even, maar ooit weet je waar iedere straat is.

Dag 9
Ik zit met een Duits meisje koffie te drinken. “Hoe weet jij waarover je moet schrijven?“ vraagt zij. Ik kijk verbaasd. “Ik heb een gevoel voor onderwerpen“, antwoord ik. Een journalist moet weten waarover hij moet schrijven. Het duurt even, maar ooit weet je wat een verhaal is.

Een overzicht krijgen is voor mij de eerste stap: over alledaagse dingen – waar is de supermarkt? – maar net zo goed over wat er speelt in je land. Over nieuws, bronnen, ontwikkelingen. Ik zit daarom de eerste middagen voor de computer om in het krantenarchief te bladeren. Wat is er al geschreven? Welke issues zijn ‘hot’ en wat moet je in de gaten houden? Welke evenementen staan er te gebeuren?

Dag 10
Nu ik een overzicht heb, kijk ik naar de actualiteit. Ik zoek politici, collega-journalisten en organisaties op Twitter op, kijk naar blogs en nieuwssites. Ik volg nu de correspondenten van onder meer New York Times en The Guardian, The Presidency en Oxfam op Twitter. Ik update mijn RSS-feeds en nieuwsbrieven.

Voor een overzicht van het medialandschap koop ik verschillende kranten. Niet elke krant past bij wat mij interesseert. En niet elke krant is betrouwbaar. Maar dat weet je van tevoren niet. Om te kunnen vergelijken zal ik de komende weken tientallen kranten gaan lezen. Na een tijd wordt dat minder, dan weet ik welke media goede bronnen voor verhalen zijn.

Dat is de basis van je informatievoorziening. Het droge brood. Om er nog iets bij te krijgen moet je meer doen.

Dag 12
Het is niet voldoende voor een taxichauffeur om te weten hoe de straten heten en waar ze zijn. Hij moet ook weten hoe hij daar naartoe moet rijden. Hetzelfde geldt in de journalistiek: voor verhalen uit het buitenland is het niet voldoende om het nieuws te kennen. Je moet een idee hebben wat je ervan moet maken. Wat het verhaal is.

Een van de belangrijkste eigenschappen waar je als correspondent niet zonder kan overleven is daarom het gevoel voor onderwerpen. Wat speelt er in je land, hoe belangrijk is dat – en wat is het verhaal erachter? Er is geen stappenplan voor hoe je dat gevoel ontwikkelt, maar voor mij is het de mix van droge informatie en creativiteit. ‘Hard nieuws’ dat je door creativiteit verder ontwikkelt tot een verhaal dat voor de lezers thuis belangrijk of spannend is, ze raakt of verrast. Dat is de essentie van hoe een correspondent zijn verhalen maakt – in elk land.

In deze serie houdt correspondent Benjamin Dürr een dagboek bij over alledaagse en persoonlijke problemen, over ethische en praktische vragen waar je tegen aanloopt als je nieuw bent in een land. Dürr was correspondent in Nederland voor het Duitse nieuwsblad Der Spiegel en Spiegel Online. Hij werkt nu als verslaggever in Zuid-Afrika. Op Twitter: @benjaminduerr.

Vergelijkbare berichten