|

Gridlock

Een waarschuwing voor de Republikeinse Partij deze week uit onverwachte hoek. Newt Gingrich, voormalig presidentskandidaat en in de jaren negentig de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, riep zijn partijgenoten op niet te hard van stapel te lopen met de schandalen die afgelopen week uitkwamen over de belastingdienst en de Associated Press. En dan is er natuurlijk nog Benghazi, waar de Republikeinen al driekwart jaar op hameren.

Dat dit advies van Gingrich komt is op zijn zachtst gezegd geestig. Dit is de man die zei de overheid op slot te hebben gegooid omdat hij op weg terug uit Israël achterin Air Force One moest zitten. En de man die, terwijl hij er zelf een buitenechtelijke affaire op nahield, vooraan stond toen werd geprobeerd Bill Clinton af te zetten vanwege diens affaire met Monica Lewinsky.

In de jaren negentig probeerden de Republikeinen alles wat op een schandaal leek te gebruiken om de president te wippen: Whitewater en Lewinsky zijn hier enkele bekende voorbeelden van. En afgezien van een andere president in het Witte Huis leken de afgelopen vier jaar verdacht veel op de jaren negentig. De Birthers, Fast & Furious, het faillissement van zonne-energiebedrijf Solyndra. Alles was bewijs van corruptie en wanbeleid op het hoogste niveau, en alles was minstens net zo erg als Watergate.

Het verschil tussen die zaken en de schandalen met de belastingdienst (IRS) en de Associated Press is dat die laatste twee daadwerkelijk reden tot ophef zijn. Medewerkers van de IRS eisten meer informatie van conservatieve groepen. Ze werden niet onderworpen aan een zogenoemde audit, maar de belastingdienst hoort zich niet zo te gedragen.

En dan de telefoongegevens van twee maanden van de AP opvragen. Niet alleen van telefoons op kantoor, maar ook huistelefoons van verslaggevers en de algemene AP-lijn in het Huis van Afgevaardigden. En dat allemaal om te achterhalen wie de bron achter een enkel verhaal is. Niet alleen elke journalist, maar eenieder die gelooft in een vrije pers, moet hier kippenvel van krijgen.

Er zijn al mensen die menen dat er genoeg aanleiding is om Obama af te zetten. Senator Jim Inhofe vindt dat Obama vanwege de aanval op het consulaat in Benghazi zijn spullen moet pakken. En hij is zeker niet de enige die de president wil ontslaan, als je naar dit lijstje van Salon kijkt.

Een blik in de toekomst
Het lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk dat het de Republikeinen zal lukken Obama af te zetten. Voor zover nu bekend is had hij niets te maken met de rare fratsen van de belastingdienst en het opvragen van telefoongegevens van AP. Maar daar gaat het niet om. De afgelopen vier jaar waren betrekkelijk vrij van schandalen en toch lukte het de Republikeinen om het werk van de overheid te traineren en blokkeren. En dat was toen ze weinig of geen munitie hadden.

Het lijkt er dan ook op dat er de komende vier jaar weinig groots zal worden klaargespeeld in de VS. Denk bijvoorbeeld aan het immigratiebeleid of het terugdringen van het overheidstekort. De Republikeinen zijn in het Huis van Afgevaardigden in de meerderheid en hebben een goede kans om in 2014 ook de meerderheid in de Senaat te veroveren. En als iets de afgelopen vier jaar glashelder is geworden, is dat veel Republikeinen uit principe niet willen samenwerken met de president. Zoals de Republikeinse senator Pat Toomey, die met zijn Democratische collega Joe Manchin een wapenwet schreef die uiteindelijk sneuvelde, zei:

“There were some on my side who did not want to be seen helping the president do something he wanted to get done, just because the president wanted to do it.”

Maar de waarschijnlijke koers van de Republikeinen de komende jaren werd afgelopen week nergens zo goed verwoord als in een brief van de conservatieve Heritage Foundation aan de Republikeinen in het Congres. In de brief roept de denktank, die tegenwoordig wordt gerund door de voormalige Republikeinse senator Jim DeMint, Republikeinen op de komende jaren niet met allerlei wetsvoorstellen te komen, maar vooral te blijven hameren op de (vermeende) schandalen van hun politieke tegenstander.

“It is incumbent upon the House of Representatives to conduct oversight hearings on those actions, but it would be imprudent to do anything that shifts the focus from the Obama administration to the ideological differences within the House Republican Conference.

To that end, we urge you to avoid bringing any legislation to the House Floor that could expose or highlight major schisms within the conference. Legislation such as the Internet sales tax or the FARRM Act which contains nearly $800 billion in food stamp spending, would give the press a reason to shift their attention away from the failures of the Obama administration to write another ‘circular firing squad’ article.”

Dus de agenda in politiek Amerika de komende jaren ziet er vermoedelijk als volgt uit: hameren op schandalen en zo min mogelijk ‘governing’. Tenzij het gaat om het afschaffen van Obamacare. Dat heeft het Huis van Afgevaardigden tot dusver al 37 keer tevergeefs gedaan.

In het Engels is er een woord dat niet alleen wordt gebruikt om een hele grote verkeersopstopping te omschrijven, maar ook verstoppingen in het politieke proces. En het is een woord waar je, als je de Amerikaanse politiek volgt, maar beter aan kunt wennen, want het zal de komende jaren nog vaak worden gebruikt.

Gridlock.

Vergelijkbare berichten